Türk edebiyatında kendine özgü bir yere sahip olan Mehmet Emin Yurdakul Türk milletinin kültürü, gelenekleri ve tarihsel meselelerine duyarlı bir sanatçıdır. Türk-İslam anlayışının değerler düzlemini şiirlerinde coşkulu bir ruh ve destansı bir şekilde ele alan Mehmet Emin Yurdakul Türk şiirinin destanını yazabilecek kadar şiire ve kendilik değerlerine hâkimdir. Geçmişle bugün arasındaki bağlantıyı romantik bir duyarlılıkla yeniden anlamlandıran şair, kendi tarihselliğini benlik algısı ve kimlik kurgusuyla şiirlerinde dinamik ve mitik bir enerjiye dönüştürür.
Mehmet Emin Yurdakul’un şiir dünyasının temel izleğini oluşturan dizgeler arasında benlik algısı ve kimlik kurgusu önemli bir yer işgal eder. Kendi kültürel bellek mekânlarından hareketle toplumsal benlik ve bilincin şiirini yazan şair, mensubu olduğu Türk milletinin kendilik değerlerini bir fark edişler bütünü olarak görür. Şaire göre bu fark edişler bütününün temelinde birey ve toplumun kendilik algısı ve millî değerleri vardır.
Mehmet Emin Yurdakul, who takes a significant place in Turkish literature, cares for Turkish culture, custom and historical issues. Mehmet Emin Yurdakul, who depicts the values of Turkish-Muslim understanding in his poems with an enthusiastic spirit and epic way, possesses poetry and value of self to write the epic of Turkish poetry. By giving meaning to the relationship between past and present with a romantic sense, he turns his
own historicity with perception of self and identity formation into a dynamic and mythic energy in his poems. Perception of self and identity formation have significant place in Mehmet Emin Yurdakul’s poem world. The who writes the peoms of social self and conscious starting from his own places of consciousness, accepts self-values of Turkish nation to whom he belongs to as the totality of awareness. According to the writer, on the basis of this awareness lies the self-perception and national values of the individual and the society.