Kurumsal Açık Arşiv

Fesleğen (Ocimum basilicum L.) bitkisi kallus kültürlerinin toplam fenolik ve flavonoid miktarının tespiti


Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Topdemir, Aykut
dc.contributor.author Buran, Abayhan
dc.contributor.author Gür, Nazmi
dc.contributor.editor Doğan, Muhittin
dc.contributor.editor Atay, Erol
dc.date.accessioned 2022-12-30T06:02:41Z
dc.date.available 2022-12-30T06:02:41Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Topdemir, A., Buran, A. ve Gür, N. (2019). Fesleğen (Ocimum basilicum L.) bitkisi kallus kültürlerinin toplam fenolik ve flavonoid miktarının tespiti. Doğan, M. ve Atay, E. (Ed.). 2nd International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences Proceeding Book. (ss.929-936). Ankara: EurasianBioChem. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11508/21026
dc.description.abstract Anavatanı Hindistan olan ve Ülkemizde fesleğen olarak bilinen Ocimum basilicum L. türü, dünyanın önemliuçucu yağ içeren bitkilerinden biri olup, birçok ülkede ticari şekilde ekimi yapılmaktadır. Lamiaceaefamilyasının bir üyesi olan Ocimum türleri fenolik bileşikler, flavonoidler ve antosiyaninler gibi polifenollerde dahil olmak üzere çeşitli metabolitler içerir. Araştırmamızda farklı bitki büyüme düzenleyiciler (NaftalinAsetik Asit, 2,4 Dichloro phenoxyacedic acid, Benzil amino pürin, İndol Bütirik Asit ve Kinetin) farklıkonsantrasyon ve kombinasyonları kullanılarak kontrollü şartlarda in vitro olarak üretilen kallusların etenolikve metanolik ekstraktlarının toplam fenolik ve flavonoid miktarını tespit etmek amaçlanmıştır. Kalluslarınınetanol ekstrelerinin toplam fenolik madde miktarının 1.044±0.188 – 0.417±0.049 mg GAE/g arasında olduğu,metanol ekstrelerinin toplam fenolik madde miktarının ise 2.547±0.110 – 0.701±0.095 mg GAE/g arasındaolduğu saptanmıştır. Flavonoid madde tayini için; etanol ekstrelerinin toplam flavonoid madde miktarının2.058±0.122 – 0.446±0.063 mg kuersetin/g arasında olduğu, metanol ekstrelerinin toplam flavonoid maddemiktarının ise 3.010±0.336 – 0.341±0.041 mg kuersetin/g arasında olduğu saptanmıştır. tr_TR
dc.language.iso Türkçe tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Fırat Üniversitesi Kütüphanesi::DOĞA BİLİMLERİ VE MATEMATİK tr_TR
dc.subject.ddc Ocimum basilicum L. tr_TR
dc.subject.ddc Kallus tr_TR
dc.subject.ddc Fenolik tr_TR
dc.subject.ddc Flavonoid tr_TR
dc.title Fesleğen (Ocimum basilicum L.) bitkisi kallus kültürlerinin toplam fenolik ve flavonoid miktarının tespiti tr_TR
dc.type Bildiri - Yayımlanmış tr_TR
dc.contributor.YOKID 101086 tr_TR
dc.contributor.YOKID 342870 tr_TR
dc.relation.publishinghaddress Ankara tr_TR
dc.relation.publishinghouse EurasianBioChem tr_TR
dc.identifier.pages 929;936
dc.identifier.bookname 2nd International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences Proceeding Book tr_TR
dc.published.type Uluslararası tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü
23119
Elazığ-Merkez
TÜRKİYE