Traksiyona Bağlı Paraplejide Rehabilitasyon Programının Etkinliği: Olgu Sunumu - Ergün, Betül; Kızılay, Egemen; Turan, Gizem Gül (My University, 2025)
Omurilik yaralanmaları, motor, duyusal ve günlük yaşam fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyerek bireylerin yaşam kalitesi azaltmaktadır. Bu çalışmada, travma sonrasında L3-L4-L5 seviyesinde parapleji gelişen haftada beş gün, seans başına 45 dakika olmak üzere 8 haftalık fizyoterapi ve rehabilitasyon programına dahil edilen 41 yaşında bir erkek polis memurunun vakası değerlendirilmiştir. Rehabilitasyon programından önce kas kuvveti manuel kas testi ile, spastisite Modifiye Ashworth Skalası ile, motor ve duyusal kapasiteler ASIA ile, günlük yaşam aktivitelerindeki tamamlama yeteneği Barthel İndeksi ile ve yaşam kalitesi SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Rehabilitasyon programı; eklem hareket açıklığı egzersizleri, nöromüsküler elektriksel stimülasyon, oturma ve denge eğitimi, tilt table, paralel bar egzersizleri ve robotik rehabilitasyondan oluşuyordu. 8 hafta sonra kas kuvvetinde, ASIA motor ve duyusal skorlarında, Barthel İndeksi'nde ve yaşam kalitesi parametrelerinde iyileşmeler gözlendi. Bu bulgular, erken fizyoterapi müdahalelerinin omurilik yaralanması olmayan paraplejik hastalarda fonksiyonel kazanımları artırabileceğini ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Rehabilitasyon; Yaşam Kalitesi; Parapleji; Omurilik Yaralanması