PİCİBANİL ENJEKSİYONUNUN NAZAL KONKALAR ÜZERİNE HİSTOPATOLOJİK ETKİLERİ - ŞENGÜL, SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2014)
Burun tıkanıklığı birçok burun hastalığının ilk semptomudur. Alt konka hipertrofileri burun tıkanıklığının en sık sebeplerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, nazal konkalara uygulanan OK-432 'nin konkalardaki histopatolojik etkilerini incelemek ve nazal konka hipertrofisinde kullanılan geleneksel tedavi yöntemlerine alternatif oluşturmaktır. Çalışma rastgele seçilerek üç gruba ayrılan 21 Yeni Zelanda türü erişkin erkek tavşan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deneklerin konka nazalis ventralisine Grup I'de (n=7) 0,2 cc OK-432 uygulanmış, Grup II'de (n=7) 0,5 cc OK-432 uygulanmış, Grup III (n=7) kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Denekler uygulamadan 21 gün sonra dekapite edilmiş ve bilateral konka nazalis ventralisleri eksize edilmiştir. Bunlardan hazırlanan preperatlar silya kaybı, submukozal damarlanma artışı, goblet hücre kaybı, inflamatuar hücre infiltrasyonu, fibrozis ve epitelyal hasar yönünden ışık mikroskobu ile değerlendirilmişlerdir. Gruplar birbirleriyle karşılaştırıldığında silya kaybı, goblet hücre kaybı ve epitelyal hasar açısından istatistiksel olarak anlamsız (p>0.05); inflamatuar hücre infiltrasyonu, submukozal damarlanma artışı ve fibrozis açısından ise istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Çalışmamızda OK-432 uygulanan konkalarda silya kaybı, goblet hücre kaybı ve epitelyal hasar hafif düzeyde iken submukozal damarlanma artışı, inflamatuar hücre infiltrasyonu ve fibrozis anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Bu yüzden biz konka hipertrofilerinde OK-432 kullanımının diğer yöntemlere alternatif olabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: OK-432, nazal konka, burun tıkanıklığı, konka hipertrofisi

Nasal obstruction is the first symptom of many diseases of the nose. Hypertrophyof the inferior turbinates is one of the most common causes of nasal obstruction. The purpose of this study, is to examine histopathological effects on the turbinates of OK-432, that administered to the nasal turbinates and to create an alternative to the traditional treatment methods that used in hypertrophyof the nasal turbinates. The study was carried out on 21 adult male New Zealand type rabbits and these were randomly divided into three groups. Group I (n=7) were administered 0,2 cc OK-432 to the subject's concha nasalis ventralis, group II (n=7) were administered 0,5 cc OK-432 and Group III (n = 7) were used as control group. 21 days after the application, subjects has been decapitated and bilateral concha nasalis ventralis of subjects were excised. Preparations prepared from them were assessed in terms of; loss of cilia, increased submucosal vascularity, loss of goblet cells, inflammatory cell infiltration, fibrosis and epithelial damage by light microscopy. Groups compared with each other in terms of loss of cilia, loss of goblet cells and epithelial damage were statistically insignificant (p>0.05), in terms of inflammatory cell infiltration, increased submucosal vascularity and fibrosis; statistically significant difference was found (p<0.05). In our study, OK-432 administered in turbinates, loss of cilia, loss of goblet cells and epithelial damage were mild, while increased submucosal vascularity, inflammatory cell infiltration and fibrosis found significantly higher. So we consider that the use of OK-432 in hypertrophyof the nasal turbinates may be alternative to the other treatment. Keywords: OK-432, nasal turbinates, nasal obstruction, hypertrophy
Histopathological effects of picibanil injection to thenazal turbinates
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz