PROSTAT KANSERİNİN TANISINDA VE PROSTAT KANSERİNİN EVRELEMESİNDE SERUM YKL?40 DÜZEYİNİN ÖNEMİ - ÇİÇEK, TARIK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Human Glykoprotein 39 (YKL?40) kanser hücreleri yanı sıra, kanseri çevreleyen dokudaki makrofajlar ve nötrofiller tarafından da salgılanır. Bu çalışmamızda serum YKL-40 düzeyinin prostat kanserli hastalarda Gleason skor ve hastalık evresi ile ilişkisi araştırıldı.Prostat kanserli 34 hastadan ilk tanı aşamasında ve histolojik olarak BPH tanısı alan 34 hastadan serum alındı ve ELISA yöntemi ile serum YKL-40 düzeylerini belirlendi. Bu hastaların serum PSA düzeyleri de standart otomatik yöntem kullanılarak ölçüldü.Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) tanısı almış olan hastalarda serum YKL-40 düzeyi ortalama±SD, 137,43±82,06 ng/ml idi. Prostat kanserli hastalarda serum YKL-40 düzeyi ortalama±SD, 165,67±107,84 ng/ml olarak bulundu. Serum YKL-40 düzeyi prostat kanserli hastaların ilk tanılarında alınan örneklerde, BPH tanısı alan hastalarındakinden anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Serum YKL-40 düzey artışı sadece metastatik evre prostat kanserli hastalarda anlamlı ilişiki gösteriyordu. Serum YKL-40 düzey artışı ile Gleason skoru ve grade`i arasında ilişki tesbit edilmedi.Sonuçlar serum YKL-40 artışının prostat kanserli hastalarda metastatik evre hastalık için bir belirteç olabileceğini öneriyordu. Prostat kanserli hastalarda YKL?40 düzey artışının önemini aydınlatmada yapılacak ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler: YKL-40, Prostat kanseri, BPH

Human Glykoprotein 39 (YKL?40) is secreted by cancer cells along with some of the cancer surrounding cells. In the present study, we investigated the relationships between serum YKL?40 levels and Gleason score, grade, and stage of the disease in patients with prostate cancer.Human Glykoprotein 39 (YKL?40) levels were measured using ELISA in serum samples obtained from 34 prostate cancer patients at the initial diagnosis and 34 patients with histological BPH. PSA levels were determined by use of an automated systemThe of serum YKL-40 concentration in patients with BPH was mean±SD, 137,43±82,06 ng/ml, and that of the patients with prostate cancer was mean±SD, 165,67±107,84 ng/ml. Elevated serum YKL-40 levels were strongly associated with only metastatic stage of the prostate cancer disease of our patients. No association of elevated YKL-40 levels with Gleason score groups or Gleason grade were observed.Our results suggest that elevated serum YKL-40 levels may be a useful indicator of tumor burden and metastatic stage prostate cancer. Further studies are required to fully elucidate the biological function of YKL-40 in prostate cancer.Key Words: YKL-40, Prostate cancer, BPH
The significanceof serum YKL?40 levels in the diagnosis and staging of prostate cancer
Keywords: Üroloji