MANYETİK AŞINDIRICILARLA İŞLEME YÖNTEMİNDE İÇ YÜZEYLERİN İŞLENEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇELİK, MAHMUT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Gelişen teknoloji ile birlikte özellikle havacılık-uzay, otomotiv ve medikal gibi endüstrilerde yüksek hassasiyette üretilmiş parçalara ihtiyaç duyulmaktadır. Kaba işleme sonrası imal edilen parçaların istenilen geometrik tolerans, doğruluk ve yüzey topoğrafyasına ulaşabilmeleri için hassas yüzey bitirme işlemlerine tabi tutulmaları gerekmektedir Geleneksel imalat yöntemleriyle imal edilmesi mümkün olmayan bu parçalar ancak geleneksel olmayan imalat yöntemleri ile imal edilebilmektedir. Manyetik aşındırıcılarla işleme yöntemi (MAİ) manyetik alan yardımıyla yüzeyden talaş kaldıran bir geleneksel olmayan imalat yöntemidir. Bu çalışmada endüstride geniş kullanım alanına sahip AISI 304L ostenitik paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiş boruların iç yüzeylerinin MAİ yöntemiyle işlenebilirliği araştırılmıştır. Çalışmada, Fe tozu tanecik boyutu, SiC tozu tanecik boyutu, işleme süresi, iş parçası devir sayısı ve aşındırıcı karışım oranı parametrelerinin talaş kaldırma oranı ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileri deneysel olarak araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmış, ikinci bölümünde abrasiv işleme yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde MAİ yöntemi tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde çalışmanın güncel çalışmalar arasındaki yeri ve önemi vurgulanmış, beşinci bölümde deneysel çalışmalarla ilgili yöntem verilmiştir. Altıncı bölümde deneysel çalışmalardan elde edilen bulgular ile işleme parametreleri arasındaki ilişkiler tartışılmıştır. Yedinci bölümde genel sonuçlar verilmiş ve son bölümde ise gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.

Nowadays, parts used especially in aerospace, automotive and medical industries need to be manufactured with high precision. Parts need to fine finishing process to meet geometrical tolerances, accuracies and surface topography. Traditional manufacturing processes cannot satisfy the present demand for high precision surfaces. Therefore, nontraditional manufacturing processes are needed. Magnetic Abrasive Finishing (MAF) is one of the non-traditional methods in which fine surfaces can be obtained via magnetic field and magnetic abrasives. This study investigates the machinability of interior surfaces of AISI 304 L austenitic stainless steel which is widely used in industries, by MAF. In this study, effects of process parameters such as ferrous particle size, abrasive particle size, finishing time, number of revolutions of workpiece and percentage of abrasives on process responses namely surface roughness (Ra) and material removal rate (MRR) was investigated. The first chapter of the study, there is an introduction about subject and general information about abrasive finishing techniques is given in the second chapter. MAF is presented in the third chapter. In the fourth chapter of the study, the importance and the place of the study is emphasized. Experimental techniques is given in the fifth chapter, in the sixth chapter relation between responses of the experiments and process parameters discussed. General results are given in the 7th chapter. In the last chapter of the study, suggestions for the future works are presented.
Investigation of machinability of inner surfaces in magnetic abrasive finishing process
Keywords: Makine Mühendisliği