Sert buğdaydan yapılmış bulgurun tepsili kurutucuda kurutulması - Kamışlı, Fethi (My University, 2003)
Ülkemizde bulgurun kurutulması genellikle toprak ve beton sergi yerlerinde bez, kağıt vb. örtüler üzerinde sıcaklıklarının çok sıcak olmadığı bir dönemde (yaz sonu-son bahar başlangıcı) doğal ortamda yapılmaktadır. Bu çalışmada sert buğdaydan (Doğu Anadolu bölgesinde Çankırı olarak adlandırılır) yapılmış bulgur tepsili kurutucuda farklı hava hızlarında ve sıcaklıklarında kurutularak bulgurun kuruma dinamiği incelendi. Kurutmada kullanılan hava hızının ve sıcaklığının kuruma hızı üzerindeki etkisi araştırıldı. Deneysel verilere uyan matematiksel modelin logaritmik model olduğu görüldü. Bu bulgur için önerilen logaritmik kurutma modeline ait kuruma sabiti ve kurumaya tabi tutulan madde sabitleri bulundu. Önerilen kurutma modeli ile deneysel verilerin uyum içerisinde oduğu gözlendi.
Keywords: Bulgur; kurutma yöntemleri; tepsili kurutucu; sert buğday