STRES ÜRİNER İNKONTİNANSLI OLGULARIN MEDİKAL TEDAVİSİNDE VENLAFAXİN İLE PLESEBONUN KARŞILAŞTIRILMASI - ERDİNÇ, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
l.ÖZET AMAÇ: Venlafaxin bir selektif Serotonin-Noradrenalin Reuptake Inhibitörü (sSNRI) olup çift etkili antidepresanlar sınıfındandır. Hem serotonin hem de noradrenalinin geri alımını inhibe ederek pudendal motor nöron [alpha]-l adrenerjik ve 5- hydroxytryptamine-2 reseptörlerini uyararak çizgili uretral kasların(rabdosfınkter) kontraktilitesini artınr. Bu çalışmamızda stres üriner inkontinans(SÜİ) tanısı almış olguların medikal tedavisinde venlafaxin'nin güvenirliğini ve etkinliğini araştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: Yaşları 24-52 arası toplam 40 kadın, bu çift kör, plasebo kontrollü çalışmaya alındı. Olgu seçiminde; belirgin SÜÎ bulguları bulunan, haftalık Incontinence Episode Frequency (IEF) değerleri 7 ve üzerinde olan, urge inkontinans bulguları olmayan, normal diürnal ve noktürnal miksiyon sıklığına sahip, mesane kapasitesi 400 mi ve üzerinde Boney, Q-tip testi pozitif olan, pozitif öksürük ve pozitif stres ped testi kriterleri kullanıldı. Randomizasyon öncesi iki adet, tedavi sırasınca üç adet idrar günlüğü formu olgular tarafından tamamlandı. Olgulara her vizitte hayat kalitesi formları da uygulanarak rastgele iki guruba ayrıldı. Günlük 75 mg(lxl) venlafaxin (Gl, n=20 olgu) ve plasebo (G2, n=20 olgu) 12 hafta süresince kullanıldı. BULGULAR: Olguların sosyodemografık özellikleri ve SÜİ bulguları birbirine benzerdi. Haftalık bazal IEF değeri 17 idi. Venlafaxin gurubu palseboyla karşılaştırıldığında, IEF skorlarında istatistiksel olarak anlamlı derecede düşme (%83 karşılık %25, p<0,01), the Incontinence Quality of Life instrument (I-QOL) skorlarında de belirgin artış (%50 karşılık %9, p<0,01) izlendi. Grupların Voiding Interval (VI)' larınm karşılaştırılmasında; venlafaxin alan grupta plaseboya karşı -anlamlı artış (24 dak karşılık 5 dakika, p <0,01) bulundu. The Patient Global Impression of Improvement(PGI-I) sonuçları venlafaxin grubunda plaseboya karşı azalma (%72 karşılık %10 p<0,01) görüldü. Grupların yan etkilerin karşılaştırılmasında ise venlafaxin grubunda belirgin olarak bulantı şikayeti ( %40 karşılk %15 p< 0.01) ortaya çıktı. SONUÇ: Venlafaxin SÜİ'li olgularda tedavi potansiyeline sahip bir farmokolojik ajandır. SÜİ'ın medikal tedavisinde alternatif bir yöntem olabilir. ANAHTAR KELİMELER: Stress tinner inkontinans, venlafaxin, serotonin noradrenalin geriahm inhibitörü, I-QOL, PGI-I, PGI-S, IEF, VI.

COMPARISON OF VENLAFAXIN WITH PLASEBO FOR MEDICAL MANANGEMENT OF STRESS URINARY INCONTINANCE OBJECTIVE: Venlafaxin is a dual inhibits reuptake of both serotonin and noradrenalin and stimulates pudendal motor neuron (Alfa)-l adrenergic and 5- hydroxytryptamine-2 receptors so stimulates urethral muscles (rhabdosphincter) contractility. We examine the effectiveness and reliability of venlafaxin for medical treatment of stress urinary incontinence patients. MATERIAL AND METHODS: Forty patients aged 24-52 years included into the double blinded placebo controlled study. Criteria for inclusion were, marked SUI symptom, incontinence episode frequency for 7 or above per weekly, without urge incontinence symptoms, normal diurnal and nocturnal miction frequency, bladder capacity 400 cc or more, Boney and Q type positivity, positive cough and positive stress pad tests. Daily urinary forms refilled up by the patients two before treatment and three after treatment. Patients randomly divided into two groups by applying them life quality forms. Seventy-five mg (lxl) venlafaxin (Gl, n=20 patient) and placebo (G2, n=20 patient) administered to the patients orally for 12 weeks. RESULTS: Socio-demographic characteristic and SUI symptoms were similar among all patients.. Basal week IEF value was 17. Marked decrease at IEF scores (83% vs. 25%, p <0, 01) and marked increase at I-QOL scores (50% vs. 9%, p <0, 01) obtained statistically when venlafaxin group compared with placebo. Significant increase obtained when VI compared between venlafaxin and placebo group (24 minutes vs. 5 minute, p <0, 01). PGI-I results were markedly lower in venlafaxin group than placeboCONCLUSION: Venlafaxin is a pharmacologic agent that has a treatment potential at SUI patients. It may be an alternative method for medical management of SUI. KEY WORDS: Stress urinary incontinence, venlafaxin, serotonin noradrenalin reuptake inhibitor, I-QOL, PGI-I, PGI-S, IEF, VI.
Comparison of venlafaxin with plasebo for medical management of stress urinary incontinance
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum