SATIŞ GÜCÜ MEMNUNİYET DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ FIRAT ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ A.Ş. ÖRNEĞİ - GÜLCÜ, ZEYCAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Günümüzün hızla artan rekabet koşullarında firmalar, rekabette avantaj sağlamak adına müşteriye ulaşmak için kullandıkları satış örgütlerini sürekli geliştirme çabasındadır. Firmaların satış gücü yönetiminde ilk olarak satış amaçlarım belirlemeleri gerekmektedir. Satış amaçları belirlendikten sonra satış amaçlarıyla bağlantılı olarak belirledikleri kriterler doğrultusunda satış gücü büyüklüğüne ve stratejisine, satış gücü çeşidine ve satış örgüt yapısına karar verilmesi gerekmektedir. Satış gücünün verimliliği büyük ölçüde satış gücünün ne şekilde yapılandırıldığıyla alakalıdır. Firmaların, satış amaçları ve satış stratejileri doğrultusunda müşterilerine ulaşmak için en uygun satış gücü yapısına karar vermeleri gerekmektedir. Bu araştırmada; satış işletmeleri arasında yer alan firma çalışanlarının memnuniyet düzeyinin belirlenmesi amaçlanmış olup bu amaç doğrultusunda çalışma yapılmıştır. 2018 yılı Fırat Elektrik Perakende Satış A.Ş. bünyesindeki çalışanlar oluşturmaktadır. Tamsayım örneklem tekniği ile Tunceli, Bingöl, Elâzığ ve Malatya illerinde raporlu veya izinli olmayan Fırat Elektrik Perakende Satış A.Ş. çalışanları seçilmiştir Araştırmanın anket formu toplam 93 çalışana ulaştırılmış ve 91'nden geri dönüş alınmıştır. Elde edilen anketlerin geçerliliğinin değerlendirilmesi aşamasında veri kaybına yol açan anket formuna rastlanmamış ve nihai olarak araştırmanın örneklemi 91 çalışandan oluşmuştur. Yapılan analizler sonucunda çalışanların memnuniyet düzeyi ile bu düzeyi etkileyen faktörler arasında ilişki bulunmuştur.

In today's increasingly competitive conditions, firms are continuously trying to develop sales organizations they use to reach customers in order to gain a competitive edge. Firms need to determine their sales objectives first in sales force management. After the sales objectives are determined, it is necessary to decide on the sales force size and strategy, the sales force representation and sales organization structure in line with the criteria determined in connection with the sales purposes. The efficiency of the sales force is largely related to how the sales force is structured. Firms need to decide the best sales force structure in order to reach the customers in the direction of sales purpose and sales strategies. In this research; it was aimed to determine the satisfaction level of the company employees who are among the sales enterprises and the study has been carried out for this purpose. The universe of the research is the year 2018 Fırat Elektrik Perakende Satış A.Ş. employees within the company. Complete inventory sampling technique is used in Tunceli, Bingöl, Elazığ and Malatya provinces. Firat Elektrik Perakendes Satış A.Ş. employees were all selected The questionnaire form was sent to 93 employees and returned from 91. The evaluation of the validity of the obtained questionnaires did not reveal the questionnaire that led to the loss of data, and the sample of the final study consisted of 91 employees. In the end of the analysis, it was found out that there was a relationship between satisfaction of employee and the factors effecting this level.
Determination of sales force satisfaction level Fırat Elektrik Perakende Satış A.Ş. sample
Keywords: İşletme