TİROİDEKTOMİ OLGULARIMIZIN RETROSPEKTİF ANALİZİ - Polat, Yılmaz; Sarıcık, Bekir; Berçin, Saim; Koca, Yavuz Savaş; Polat, Hilal Türkben (My University, 2015)
Amaç: Tiroidektomi olgularında retrospektif değerlendirme sonuçlarının sunulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Haziran 2010- Ekim 2014 tarihleri arasında opere edilen 193 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, yapılan cerrahi operasyon tipi ve oluşan komplikasyonlar in- celendi. Bulgular: Toplam 193 hastanın 160ı kadın (%82.9), 33ü (%17.1) erkekti. En genç hasta 18, en yaşlı hasta 71 yaşındaydı. En sık cerrahi endikasyon 140 (%72.53) olgu ile toksik olmayan multinodüler guatrdı. 21 (%10.88) olguda rastlantısal malignite saptandı. Bir olguda kalıcı hipoparatiroidi oluştu. Kalıcı sinir hasarı gözlenmedi. Sonuç: Nüks olgulara yapılan cerrahilerde komplikasyon oranı artmaktadır. Ayrıca rastlantısal malignite oranı göz önüne alındığında, total tiroidektominin primer olgularda uygun teknik olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Onkoloji; Cerrahi