Bayburt Kenti Kentsel Açık Yeşil Alan Yeterliği Üzerine Bir Araştırma - Koçan, Nurhan (Fırat University, 2021)
Kentleşmeyle birlikte insanların doğaya olan özlemleri ve bunun sonucu olarak da kentsel açık yeşil alanların önemi artmıştır. Kentlerde yaşam süren insanların yaşamlarını bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı ve mutlu devam ettirebilmeleri için kentsel açık yeşil alanlar önemli görevler üstlenmektedirler. Kentsel açık yeşil alanlar, kentin fiziksel yapısını ortaya koyan ve kenti biçimlendiren temel alan kullanımlarından birisi olup diğer alan kullanımlarını bütünleştiren bir denge unsurudur. Bazen bu alanlar belli planlar çerçevesinde gelişirken bazen de plansız olarak kendiliğinden oluşabilmektedirler. Her iki durumda da kentsel açık yeşil alanların kentte var oluşlarında kentin doğal ve kültürel unsurları etkili olur. Bu çalışmada Bayburt kentinin açık yeşil alan yeterliği niceliksel olarak irdelenmiştir. Çalışmada AutoCad 2017 programıyla mevcut açık yeşil alan miktarı sayısal olarak tespit edilmiş ve kişi başına düşen açık yeşil alan miktarı hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucu Bayburt kentinin imar kanununda belirtilen açık yeşil alan oranını sağladığını göstermiştir.