DİYABETİK VE NONDİYABETİK RETİNOPATİLİ HASTALARDA BETATROPHİN VE KARTONEKTİN DÜZEYLERİ - PEHLİVAN, VEHBİ (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada diyabetik ve nondiyabetik retinopatisi bulunan hastalarda betatrophin ve kartonektin seviyeleri ile diyabetik retinopatinin erken dönemde tanı ve tespitinde olası rollerinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmaya diyabetik retinopatisi (DR) olan 21 hasta, nondiyabetik retinopatisi (NDR) olan 21 hasta, diyabetik komplikasyonsuz (DK) olan 21 hasta ve 21 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 84 kişi dahil edilmiştir. Hasta grubu: Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim ve bağlı Bilim Dallarındaki klinikler ile Göz Hastalıkları Anabilim Dalına başvuran hastaların değerlendirilmesine bağlı olarak oluşturulmuştur. Tüm katılımcıların demografik özellikleri, VKİ, HbA1c, glukoz, insülin, HOMA-IR, kan lipid düzeyleri, D vitamini, AST, ALT, Plt, üre, kreatinin, Hgb, IL-6, TNF-?, betatrophin ve kartonektin değerleri karşılaştırılmıştır. Gruplar arasında IL-6 açısından anlamlı farklılık görülmüştür (p=0,013). Bu farklılığın kontrol grubu ile diyabetik retinopati arasındaki farktan kaynaklandığı görülmüştür. Gruplar arasında TNF-? açısından anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,001). Bu farklılığın kontrol grubu ile diyabetik retinopati arasındaki, kontrol grubu ile nondiyabetik retinopati arasındaki ve diyabetik komplikasyonsuz grup ile nondiyabetik retinopati arasındaki farktan kaynaklandığı görülmüştür. Gruplar arasında betatrophin açısından anlamlı farklılık görülmüştür (p=0,002). Bu farklılığın diyabetik retinopati ile diğer gruplar arasındaki farktan kaynaklandığı belirlenmiştir. Son olarak gruplar arasında kartonektin açısından anlamlı farklılık görülmüştür (p=0,002). Bu farklılığın kontrol grubu ile diğer gruplar arasındaki farktan kaynaklandığı belirlenmiştir. Sonuç olarak DR grubunda IL-6 ve betatrophin değerlerinin daha yüksek olduğu, kartonektin düzeyinin ise daha düşük olduğu görülmüştür. Diyabetik retinopati tanısı olan hastalarda bu moleküllerin değerlendirilmesi hastalığın tanısına yardımcı olacaktır ve bu konuda özellikle prospektif ve tanısal değeri ölçen çalışmaların yapılması faydalı olacaktır. Anahtar kelimeler: Betatrophin, kartonektin, diyabetik retinopati.

In this study, it was aimed to investigate the possible roles of betatrophin and cartonectin levels and the early diagnosis and detection of diabetic retinopathy in patients with diabetic and nondiabetic retinopathy. 21 patients with diabetic retinopathy (DR), 21 patients with nondiabetic retinopathy (NDR), 21 patients with diabetic without complications (DK) and 21 healthy people, a total of 84 people were included in the study. The patient group was formed due to the evaluation of the patients who applied to Fırat University Hospital, the Department of Internal Medicine and it's affiliated Clinics and Ophthalmology Department. Demographic characteristics, BMI, HbAlc, Glucose, Insulin, HOMA-IR, blood lipid levels, vitamin D, AST, ALT, Plt, Urea, Creatinine, Hgb, IL-6, TNF-?, betatrophin and cartonectin values of all participants were compared. There was a significant difference between the groups in terms of IL-6 (p=0,013). This difference was found to be due to the difference between the control group and diabetic retinopathy. There was a significant difference between the groups in terms of TNF-?(p<0,001). It has been abserved that this differences due to the difference between the control group and diabetic retinopathy, the control group and nondiabetic retinopathy, and diabetic without complication and nondiabetic retinopathy. There was a significant difference between the groups in terms of betatrophin (p>0.002). It has been determined that this difference is due to the difference diabetic retinopathy and other groups. Finally, significant differences were abserved in terms of cartonectin between the groups (p=0,002). It was determined that this difference is due to the difference the control group and other groups. As a result, it was found that IL-6 and betatrophin values were higher in the DR group, and cartonectin levels were lower. Evaluation of these molecules in patients with a diagnosis of diabetic retinopathy will help the diagnose of the disease, and it is especially useful to conduct studies that measure the prospective and diagnostic value in this point. Key words: Betatrophin, cartonectin, diabetic retinopathy.
Betatrophin and cartonectin levels in patients with diabetic and nondiabetic retinopathy
Keywords: İç Hastalıkları