RİSK GRUPLARINDA TETANOZ ANTİKOR DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - PAPİLA, ÇİĞDEM (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışma; Elazığ yöresindeki risk gruplarında tetanoza karşı antikor düzeylerini belirlemek ve kişilerdeki bağışıklık düzeylerine etki eden faktörleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya; risk grubu olarak 100 inşaat işçisi, 100 sanayi işçisi, 100 çiftçi ve kontrol grubu olarak 100 kan donörü alındı. Tüm olgular için daha önceden hazırlanan anket formları dolduruldu ve her olgudan uygun şartlarda 6-8 mi venöz kan alındı. Ayrılan serumlarda ELİSA testiyle tetanoz antitoksin düzeyleri araştırıldı. Risk grupları tetanoz koruyuculuğu yönünden kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Kontrol grubunda %49 oranında bir koruyuculuk bulundu. Bu oran; inşaat işçilerinde %44, sanayi işçilerinde %74 ve çiftçilerde %31 olarak bulundu. Çalışma gruplarında; son aşıdan sonra geçen süre, yaş ve eğitim durumları ile tetanoz antitoksin koruyuculuğu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,001). Risk grubu ile kontrol grubu arasında tetanoz antitoksin koruyuculuğu bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Tetanozda tedavideki güçlük, rnortalitenin yüksekliği ve ekonomik kayıplar göz önüne alındığında, öncelikle risk grupları başta olmak üzere tüm bireylere, primer aşılamadan sonra en az 10 yılda bir rapel uygulamasıyla, tetanoz önlenebilir. 46
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases; Mikrobiyoloji; Microbiology