FARKLİ REFRAKTİF DURUMDAKİ HASTALARDA, OKÜLER REFRAKTİF KOMPONENTLERİN ULTRASONOGRAFİ İLE ÖLÇÜMÜ - BAYRAMLAR, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 1991)
Yaşları 20 ile 40 arasında değişen 118 hastanın 231 gözünde, kontakt teknikle ultrasonografik ölçüm yapıldı. Hastalar refraksiyon durumlarına göre, yüksek miyop, miyop, emetrop, hipermetrop ve yüksek hipermetrop olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Teknar Ophthasonic A-scan / B-scan III üniti ile, otobiyometrik ve manuel yöntemle, aksiyel göz uzunluğu, ön kamara derinliği, lens ön – arka çapı ve vitreus uzunluğu gibi parametreler ölçüldü. Emetroplarda daha belirgin olmak üzere, ön kamara derinliği ile aksiyel uzunluk arasında ve yine vitreus uzunluğu ile aksiyel uzunluk arasında belirgin pozitif korelasyon saptandı (p<0.001). Lens kalınlığı ile aksiyel uzunluk arasında ve lens kalınlığı ile ön kamara derinliği arasında anlamlı negatif korelasyona rastlandı (p<0.001). Refraktif durum ile aksiyel uzunluk arasında istatistiki olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Emetrop gözlerde ortalama 23.19 mm. lik aksiyel uzunluk tespit edilirken, emetroplarda aksiyel uzunlukta geniş bir varyasyon olduğu (4.35 mm) görüldü. Eldeki sonuçlar literatür bilgileriyle birlikte değerlendirildiğinde, refraksiyonu belirleyen en önemli kriterin aksiyel uzunluk ve bunun da vitreus uzunluğu komponenti olduğu sonucuna varıldı.

Ultrasonographic measurements were done by contact technique in 231 eyes of 118 patients with the ages varying between 20 and 40. Patients were classified in to 5 groups according to their refraction states; high myopia, myopia, emmetropia, hypermetropia and high hypermetropia. Parameters like axial eye length, anterior chamber depth, antero-posterior lens diameter and vitreous length were measured with autobiometric method using "Teknar Ophthasonic A-Scan/B-Scan III Unit". In all groups, a significant positive correlation between vitreous length and axial length was determined (p<0.001). In emmetropic eyes, there was a significant positive correlation between anterior chamber depth and axial length (p<0.001). There was, generally, a negative correlation both in between lens thickness and axial length, and in between lens thickness and anterior chamber depth. In myopic eyes, statistically significant positive correlation was determined between refractive state and axial length (p<0.001). While the average axial length in emmetropic eyes was determined as 23.19 mm. It was seen that there was a wide variation in axial length (4.35 mm). When our results were evaluated together with literature, we came to a conclusion that the most important parameter determining the refraction is axial eye length and the vitreous length that is the component of axial length.
Ultrasonographic measurement of ocular refractive components in eyes with various refractive states
Keywords: Göz Hastalıkları; Eye Diseases