İKİNCİ YENİ ŞİİRİNDE GÖLGE - KÖMÜR, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2016)
İkinci Yeni şiiri, Türk şiiri içerisinde üzerinde en çok kafa yorulan şiir oluşumlarından biridir. Bunun en temel nedeni imge yüklü bir şiir diline sahip olmasıdır. İkinci Yeni şairleri, imge hassasiyeti olan ve şiirlerinde imgesel anlatıma oldukça yer veren sanatçılardır. Bu çalışmanın temel amacı, şiir ve imge'den yola çıkarak İkinci Yeni adı altında isimleri anılan şairlerin, şiirlerindeki gölge imgesi tercihlerinin incelenmesidir. Gölgeyi, İkinci Yeni şiirinde; yoğun yaşanan, hissedilen, varlığı bilindiği halde somut bir şekilde ifade edilemeyen oluşumların, yansıması ve yanılsaması olarak görürüz. Psikolojik öğelerin çokça yer aldığı ve bilinç otomatizmi ile bilinçaltının sırlarının ortaya çıktığı şiirlerde, gölge imgesinin ifade alanı da genişlemektedir. Çağdaş bilimlerin gelişmesiyle insanın anlam dünyası üzerine yapılan çalışmalar da gelişme göstermiş ve karmaşık ruhsal durumlar çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada da şiire yansıyan, insan ruhunun çeşitli halleri, gölge imgesinin anlam olanaklarıyla ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma vücuda getirilirken, şiire ya da şiirsel söyleme dayalı kaynakların yanında çağdaş bilimlerden (felsefe, psikoloji, sosyoloji vb.) de yararlanılmıştır. Anahtar Kelimeler: İkinci Yeni, şiir, gölge, imge.

İkinci Yeni poetry, poetry is one of the most tired head in formation on Turkish poetry. The most basic reason is that it has a poetic language of images loaded. The İkinci Yeni poets, the poetry of image precision and places that are quite imaginative artist expression. The main purpose of this study, poetry, and starting from the second image under a new name names mentioned poets, shadow image in the poem is the study of choice. Shadow of the İkinci Yeni poetry; intense lived, felt the presence of the known state of formation can not be expressed in a concrete way, we see a reflection and illusion. Poetry emerged in the subconscious and conscious automatism that mystery takes place with a lot of psychological elements, expanding the expression range of the shadow image. Studies on the human sense of the world in the development of modern science has improved and complex mental state has been solved. Poetry reflected in this work, various forms of the human spirit has tried to reveal the meaning of the shadow image of possibilities. Working fetching body, poem or saying from modern science-based resources alongside poetic (philosophy, psychology, sociology, etc.) It is also used. Keywords: İkinci Yeni, poetry, shadow, image.
Shadow of i?kinci yeni poetry
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı