SOL-JEL YÖNTEMİYLE TİO2 VE HAP KAPLANAN Tİ6AL7NB ALAŞIMININ MEKANİK VE OPTİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SALEH, ZAKAR KURMI (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, implant olarak kullanılacak Ti6Al7Nb titanyum alaşımı üzerine soljel daldırma yöntemiyle titanyum dioksit (TiO2) ve/veya hidroksiapatit (HAP) kombinasyonu kaplamalar farklı çözeltide bekletme sürelerinde yapılarak, bu kaplamaların karakterizasyonu ve optik özellikleri incelendi. Yapılan kaplamaların mikroyapı incelemeleri optik mikroskop ve SEM altında incelendi, EDX analiziyle, kaplamada katı haldeki elemental yüzdeler belirlendi. Malzeme yüzeyine yerleştirilen fonksiyonel grupları belirlenmesi için FTIR analizi yapıldı. UV analizi ile malzemenin optik özellikleri belirlendi. Kaplanan numunelerin mekanik özelliğinin tespit edilmesi amacıyla, çizilme testleri yapılarak aşınma davranışları incelendi.

In this study, the combination of titanium dioxide (TiO2) and / or hydroxyapatite (HAP) coatings on Ti6Al7Nb titanium alloy to be used as an implant was performed in different solution retention times by sol-gel immersion method and the characterization and optical properties of these coatings were investigated. Microstructure investigations of the prepared coatings were examined under optical microscope and SEM, solid state elemental fractions were determined by EDX analysis. FTIR analysis was performed to determine the functional groups placed on the surface of the material. The optical properties of the material were determined by UV analysis. In order to determine the mechanical properties of the coated specimens, scratch tests were carried out to investigate the wear behavior.
Investigation of mechanical and optical properties of tio2 and hap coated Ti6Al7Nb alloy by sol-gel method
Keywords: Makine Mühendisliği