METAL OKSİTLERİN ELEKTRİKSEL VE OPTİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ADSIZ, NİHAL (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi METAL OKSİTLERİN ELEKTRİKSEL VE OPTIKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Nihal ADSIZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2003, Sayfa:38 Temiz enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulan günümüzde oksit yarıiletken filmler, ışığa karşı duyarlı olduğundan dolayı güneş pili ve optoelektronik devre elemanları yapımında, kobalt oksit, nikel oksit gibi geçiş metal oksitlerinden yapılan elektronik devre elemanları da nem ve gaz sensörü olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Bu çalışmada CU2O, ZnO, NiO, HgO(kırmızı), HgO(sarı), La203 ve C03O4 metal oksitlerin elektriksel ve optiksel özellikleri araştırıldı. Disk haline getirilen numunelerin elektriksel iletkenlik-sıcaklık ölçümleri yapıldı, a = a0exp(-AE/kT) ifadesi yardımıyla numunelerin aktivasyon enerjileri Cu20 [Eaı = 0.43 eV ve Ean = 0.32 eV], ZnO [Ea] = 0.598 eV ve Ea" = 1.52 eV], NiO [Ea, = 0.26 eV ve EaI, = 0.28 eV], HgO(kırmızı) [Ea = 0.69 eV], HgO(sarı) [Ea, = 0.66 eV ve Ea" = 1.15 eV], La203 [E,, = 0.56 eV, Ea" = 0.31 eV] ve C03O4 [Eal= 0.47 eV ve Eall= 0.619 eV] olarak bulundu. UV+VİS spektrometresi ile numunelerin soğurma spektrumları alınarak Cu20 [2.75 eV], ZnO [2.85 eV], NİO [3.4 eV], HgO (kırmızı) [3.2 eV], HgO(sarı) [2.85 eV], La203 [3.16 eV] ve Co304 [1.7 eV ve 2.65 eV] yasak enerji aralıkları bulundu. Anahtar Kelime : Metal oksit, Aktivasyon enerjisi, Yasak enerji aralığı, Yarıiletken. VI
The Investigation of electrical and optical properties of metal oxides
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering