METABOLİK SENDROM OLAN VE OLMAYAN ALT ÜRİNER SİSTEM SEMPTOMLU ERKEK HASTALARDA ALFA BLOKER TEDAVİNİN ETKİNLİĞİ - ALTIN, SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 2012)
Metabolik sendrom (MetS), son yıllarda alt üriner sistem semptom (AÜSS) gelişiminde mevcut risk faktörlerine ek olarak etyolojide önemli bir etken olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada; MetS olan ve olmayan AÜSS?li hastalarda alfuzosin tedavisinin etkinliği plasebo kontrollü olarak incelendi.Mayıs 2011?Mayıs 2012 arasında Üroloji ve Endokrinoloji polikliniklerine başvuran ve AÜSS?si olan 68 hasta MetS ve non-MetS olarak 4 gruba ayrıldı. Bu gruplar: MetS olan ve alfuzosin (Xalfu 10 mg, Generica-İstanbul) uygulanan (grup 1), MetS + plasebo kullanılan (grup 2), MetS olmayan ve alfuzosin kullanılan (grup 3) olarak ve plasebo uygulanan non-MetS (grup 4) idi. Değerlendirmede; detaylı öykü, parmakla rektal muayene, uluslar arası kabul görmüş sorgulama formları kullanıldı. Tüm sorgulamalar tedavi sonrasında da tekrarlandı. Metabolik sendrom tanısı Ulusal Kolesterol Eğitim Programı Erişkin Tedavi Paneli III kriterlerine göre konuldu. Tüm hastalarda üroflowmetri, işeme sonrası artık idrar ve biyokimyasal analizler için iNOS, TNF-?, COX-2, bioavailable testosteron (bT) incelemesi yapıldı. Çalışmamızda alfa bloker ile tedavi öncesi grup 1 ve 3?deki ortalama Q max değerleri sırası ile 12,19±2,13 ve 10,59±2,63 iken, tedavi sonrasında; Q max?da grup 1?de %32,8 (16,25±5,48), grup 3?de %30,1 (13,32±3,33) artma saptandı. Plasebo gruplarına göre grup 1 ve 3?de IPSS?de azalma grup 1?de 6,7 (-%37,7), grup 3?de ise 5,1 (-%27,8) düzeyinde idi. IPSS-YKS skorunda azalma grup 1?de -%21,5, grup 3?de -%20,3, BPH-YKÖ skorunda azalma grup 1?de -%50,1, grup 3?de -%42,6 düşme şeklindeydi. Gruplar arasında prostat ve PVR (Post Voiding Rezidü) hacimleri, bT, IEFF skorlarında ve iNOS, TNF-?, COX parametrelerinin tedavi öncesi ve sonrası değerlerinde gruplar arasında anlamlı bir istatistiksel fark bulunamadı. Sonuç olarak Grup 1?deki olguların ?-bloker tedavisi sonrası; IPSS, IPSS-YKS, BPH-YKÖ ve Q max açısından diğer gruplara göre en yüksek oranda düzelme/iyileşme gösterdikleri saptandı. Çalışmamızda, MetS ile birlikte olan veya olmayan AÜSS?li erkek hastalarda ?-bloker ilaç tedavisi, plasebo ile karşılaştırıldığında; semptomlarda anlamlı oranda iyileşmeye yol açtığı gözlendi.Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Benign Prostat Hiperplazisi, ?-bloker, Alfuzosin

In the recent years, metabolic syndrome draws attention as an important etiological factor in the development of lower urinary tract syndrome (LUTS) in addition to the other risk factors. In this study, the effect of alfuzosin treatment in patients with lower urinary tract symptoms with and without metabolic syndrome is evaluated with comparison of plasebo control.Between May 2011 and May 2012, a total of 68 patients presented to Urology and Endocrinology outpatient clinics with LUTS were divided into four groups as having metabolic syndrome or not. These groups were: MetS patients treated with alfuzosin (Xalfu 10 mg, Generica-İstanbul)(Group 1), MetS patients receiving placebo (Group 2), non MetS patients treated with alfuzosin (Group 3), and non MetS patients taking placebo (Group 4). Evaluation was performed by taking detailed history, digital rectal examination and completing internationally validated questionnaires before and after the therapy. Metabolic syndrome was diagnosed according to the criteria of the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III. Uroflowmetry, postvoiding residual volume measurement, iNOS, TNF-?, COX-2 and bioavailable testosteron (bT) analysis were also performed.In our study, the mean Qmax values in the groups 1 and 3 before ?-blocker therapy were 12,19±2,13 and 10,59±2,63, respectively. After treatment, there was a %32,8 (16,25±5,48), and %30,1 (13,32±3,33) increase in groups 1 and 3, respectively. The decrease in IPSS in group 1 and 3 were 6,7 (-%37,7) and 5,1 (-%27,8), respectively, compared to placebo groups. The percentage of decrease in the IPSS-QoL (IPSS-YKS) were detected as -%21,5 and -%20,3 in the groups 1 and 3 respectively. Decrease in BPH-QoL (BPH-YKÖ) score was -%50,1 in group 1 and -%42,6 in the group 3. There was no statistically significant difference between the groups due to prostate and postvoiding residual volumes, bT, IEFF scores , iNOS, TNF-? and COX parameters before and after therapy.In the present study, it was determined that, ?-blocker drug treatment led to significant improvement of symptoms in patients with and without metabolic syndrome having LUTS when compared to placebo.
Men with and without metabolic syndrome in patients with lower urinary tract symptoms of alpha-blockers effectiveness of treatment
Keywords: Üroloji