Bazı Koordinasyon Bileşiklerinde Ligand Alan Yarılması ve Spin Geçişlerinin İncelenmesi - Altın, Serdar; Demirel, Serkan; Bayri, Ali (Fırat University, 2019)
Metal içeren organik ve anorganik yapılarda elektron konfigürasyonu metalin çevresindeki ligand alan kuvvetine bağlı olarak değişebilmektedir. Bu durum üretilen malzemelerin spektroskopik özelliklerinin yanında manyetik ve elektriksel özelliklerini de güçlü bir şekilde etkilemektedir. Metal iyonunun yapısı ile birlikte son yörüngedeki elektronların dizilişi ve buna bağlı olarak metali çevreleyen ligandın kuvveti, orbitallerin yarılmasında en önemli parametrelerden biridir. Metal çevresindeki ligandların simetrik olmaması da eksensel olarak yarılma enerjilerini etkilemekte ve elde edilen komplekslerin özelliklerini değiştirmektedir. Metal-ligand bağ açısındaki çok küçük değişimler d orbitallerinin yarılmasını ve dolayısı ile elektronların dizilişini etkilemekte ve dolayısı ile manyetik ve UV özelliklerini kontrol etmektedir. Her iki açıdan da bu tür malzemelerin birçok eknolojik uygulamalarının ortaya çıkmasını sağlamaktadır.