Köpeklerde kereto-conjunctivitis sicca (KCS)'nin Ductus parotidicus'un deviation ve implantation'u ile tedavisi üzerine deneysel çalışmalar - Yüreklitürk, Osman (My University, 1980)
Çalışmamız deneysel olarak otuzaltı köpek üzerinde yapılmıştır. Köpeklerin her biri I ve II. olmak üzere iki defa operasyona tabi tutuldu. I. operasyonla yirmibeş adet köpekte gl. lacrimalis ve gl. nictitans nötralize edildi. Altı olguda yalnız gl. nictitans, beş olguda ise gl. lacrimaiis ekstirpe edildi, I . operasyondan önce köpeklerin tamamı 10—15 gün gözlemde tutuldu. Pafaziter ilaçlamaları yapıldı ŞGYT ve GYAT' leri alındı. I. operasyondan sonra bütün olgular 10-20 gün izlendi. Bu süre içinde otuzaltı olgudan yirmiüçünde KCS şekillendi. KCS şekillensin veya şekillenmesin olguların tamamında II. operasyonla Ductus parotîdicus (stenon kanalı) lateral göz açısına (canthus lateralis) transpoze edildi. Dokuz olguda deri ensizyonu yöntemi, yirmiyedi olguda ise tünelizasyon yöntemi uygulandı. Tünelizasyon yöntemi uygulanan olguların beşinde parotis kanalı plastik bir kanül içinden geçirildi. Otuzaltı olgu 3-6 ay izlendi. Bunlardan birinin 2 yıl sonra kontrol olanağı bulundu. Bu süreler sonunda otuziki köpekte kornea ve konjunktiva normaldi. Otuzbir olguda parotis kanalından tükrüksekresyonu geliyordu. Beş olguda parotis kanalının çalışmadığı görüldü ve bunlara otopsi yapıldığında kanalın değişik yerlerde tıkandığı saptandı. Olgular en son kontrol sırasında yiyecek verilerek gözlendiğinde yirmidokuzunda epifora (gözde aşırı ıslaklık) saptandı. Yedi olguda epifora görülmedi. Bunların beşinde kanal hiç çalışmıyordu. İkisinde ise parotis kanalından akıntı az geliyordu.
15.04.1980
Keywords: Veterinerlik; Cerrahi