Yaban Domuzlarında (Sus scrofa) Neurocranium'u Oluşturan Kemiklerin Makro-Anatomik Olarak İncelenmesi - Karan, Meryem; Yılmaz, Sadık (My University, 2015)
Bu çalışma, yaban domuzlarında neurocraniumu oluşturan kemiklerin spesifik anatomik özelliklerini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla her iki cinsiyetten toplam 5 adet yaban domuzu kullanıldı. Neurocranium; os occipitale, os sphenoidale, os pterygoideum, os ethmoidale, vomer, os temporale, os parietale ve os frontaleden oluştu. Proc. jugularisler ventrale doğruydu. Crista sagittalis externa yoktu. Linea temporalis, os parietaleyi planum parietale ve planum temporale olmak üzere iki kısma ayırmıştı. Os interparietale, squama occipitalis ile birleşmişti. Processus mastoideus belirgin değildi. Sonuç olarak, yaban domuzunda neurocraniumu oluşturan kemiklerin makroskopik olarak büyük ölçüde evcil domuza benzerlik gösterdiği tespit edildi.
Keywords: Biyoloji; Anatomi ve Morfoloji; Zooloji