BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ÇARPMA DAYANIMINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - KAYMAZ, KÜRŞAT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Beton dayanımı denildiğinde basınç ve çekme dayanımları olarak algılansa da, bunların dışında çarpmaya da maruz kalmaktadır. Basınç ve çekme dayanımlarını etkileyen faktörler tam olarak incelenmesine karşın çarpma dayanımı üzerinde pek fazla araştırma yapılmamıştır.Yapmış olduğumuz çalışmada; betonun mekanik özelliklerinden olan basınç, eğilmede çekme ve yarmada çekme dayanımlarının çarpma dayanımı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda; agrega çapı ve su/çimento (S/Ç) oranının çarpma dayanımı üzerindeki etkilerinin de incelenmesi amacıyla, agrega çapı 4 ? 8 ve 16 mm, S/Ç oranı 0,5 ve 0,55 olan toplam altı seri hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; basınç, eğilmede çekme, yarmada çekme ve ultra ses değerleri deneysel olarak belirlenmiştir. Ayrıca çarpma dayanımı ile betonun diğer mekanik özelliklerinin kıyaslanması amacıyla Charpy çarpma deneyi yapılarak her serinin kırılma enerjileri ve çarpma dayanımları belirlenmiştir. Elde edilen verilerin analizleri yapılarak betonun çekme dayanımı ile diğer mekanik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir.Yapılan çalışma sonucunda; dmax değerindeki artış dayanımları artırmıştır. Basınç, çekme ve çarpma dayanımları da yaklaşık olarak aynı oranda artmıştır. S/Ç oranındaki artış basınç ve çekme dayanımlarını yaklaşık %20 oranında azaltmıştır. Fakat çarpma dayanımındaki düşüş %5 civarında kalmıştır.

Concrete strength is understudied as pressure and tensile strength furthermore it is expose to impact apart from these. Despite of the fact that factors effecting on pressure and tensile strength have been studied completely, on the impact strength hasn?t been studied.In this study; pressure as from properties mechanics of concrete, flexural strength and tensile splitting strengths were analyzed effects on impact strength. In accordance with this purpose; effecting on impact strengths of aggregate size and water/cement (W/C) rate in mixture were prepared six series total as aggregate size 4-8, 16 mm and being water/cement (W/C) rates 0.5, 0.55. In accordance with this purpose; pressure, flexural strength, tensile splitting strength and values of ultra sound were determined experimentally. Moreover fracture energy and impact strengths of every series were determined via Charpy impact experiment in order to compare other mechanic purposes of concrete with impact strength. Relation between tensile strength and other mechanic properties of concrete was studied via analysis of getting dates.Results of this study; with increase of values of dmax was increase strengths. Pressure, impact and tensile strengths were increase approximately same rates. Pressure and tensile strengths were decrease approximately 20% rates because of increase at the rate of water/cement (W/C). But decrease at the impact strengths is value 5%
The mechanical properties of concrete investigation impact strength effects
Keywords: Teknik Eğitim; İnşaat Mühendisliği