SEZAİ KARAKOÇ'UN ŞİİRLERİNDE ANNE VE ÇOCUK TEMASI - IŞIK, İSA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Sezai Karakoç Cumhuriyet sonrasında yetişen büyük şair ve aydınlarımızdan biridir. O, II. Yeni şiirinin önde gelen sanatçılarından biri olmuştur. Şairlik yaşamında bir dönem II. Yeni şiir anlayışına bağlı kalan sanatçı, sonrasında kendisini `diriliş' düşüncesine adamış ve bu yönde eserler vermiştir. `Diriliş', İslam milletleri ve medeniyetinin yeniden yükselmesini arzulayan bir düşüncedir. Karakoç, hem şiirlerinde hem de düzyazılarında bir diriliş nesli oluşturmanın gayreti içinde hareket etmiştir.Karakoç, pek çok konuda şiir yazmıştır. Şiirlerinde yoğun işlenen temalardan biri de `anne ve çocuk' temasıdır. Karakoç'un şiirlerinde işlediği `anne ve çocuk' teması bazen şairin kendi yaşamından kesitler sunarken bazen de genel olarak `anne ve çocuk' bağlamında ele alınır. Karakoç'un şiirlerinde `anne ve çocuk' teması genellikle diriliş düşüncesi çerçevesinde şekillenir. Anne, çocuğun ilk ve büyük öğretmenidir. İyi anneler tarafından iyi bir şekilde yetiştirilen çocuklar aydınlık geleceği kuracak, dirilişi gerçekleştireceklerdir.Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, İslam Medeniyeti, diriliş, şiir, tema, II. Yeni, anne, çocuk.

Sezai Karakoç is one of our great poets and intellectuals growing after Republic Period. He became one of the leading artist of ?II.New? poems. During his life as a poet, the artist who was faithful to the ?II.New? devoted himself to the idea of `resurecction? and wrote his works on this subject. `Resurecction? is a notion which wants the Islamic civilization and nations to rise again. Both in his poems and in his prose, Karakoç was in an effort to create a resurecction generationKarakoç wrote poems on many subjects. One of the notions which was dealt with in his poems is ?mother and child? notion. The ?mother and child? notion which Karakoç uses in his poems sometimes reflects some parts from the poet?s own life and sometimes this notion is dealt with in general. The ?mother and child notion in Karakoç?s poems are generally shaped by the notion of resurecction. The mother is the child?s first and greatest teacher. Good children who are brought up by good mothers will set up the bright future and will achieve the resurrection.Key Words: Sezai Karakoç, Islamic Civilization, resurrection, poem, notion, II.New, mother, child
Mother and child notion in Sezai Karakoç?s poems
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı