Changes in liver and kidney arginase activities of geese after experimental tissue damage - Güven, Aysel; Kaya, İnan; Deveci, Haci Ahmet; Erişir, Mine; Kamiloğlu, Nadide Nabil; Devrim, Alpaslan Kadir (My University, 2006)
Uzun süre karbon tetraklorür (CCk) ve etanol (C2H5OH) verilen kazlarda karaciğer ve böbrek arginaz aktiviteleri incelendi. CCU verilen gruptaki böbrek ve karaciğer arginaz aktiviteleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında önemli derecede düşük bulundu. Etanol verilen grupta ise böbrek arginaz aktivitesi önemli derecede yüksek bulunurken karaciğerde önemli derecede değişiklik gözlenmemiştir. Sonuçta, karaciğer ve böbrek hücrelerinin zarar gördüğü, arginaz aktivitesİnde de değişim olduğu ve bu değişimde böbreklerin karaciğere göre daha fazla etkilendiği görülmüştür.
Keywords: Karbon tetraklorür; ilaç toksisitesi; kaz; yan etkiler; enzim aktivitesi; zehirlenme; etanol; böbrekler; karaciğer; kümes hayvanları; arginaz