İLKÖĞRETİM BİRİNCİ VE İKİNCİ KADEME ÖĞRETMENLERİNİN YANSITICI DÜŞÜNME EĞİLİMLERİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - KILINÇ, HASAN HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Günümüzde yaratıcı düşünme, yansıtıcı düşünme, karar verme, eleştirel düşünme gibi üst düzey düşünme becerilerine sahip bireyler yetiştirmek, toplumların çağdaş dünyada rekabet edebilmek için önemli bir gereksinim haline gelmiştir. Bu üst düzey düşünme becerilerini geliştirmede öğretmenler önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmanın amacı, ilköğretim birinci ve ikinci kademe görev yapan öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimlerinin hangi seviyede olduğuna bakılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlere Semerci (2007) tarafından geliştirilen Yansıtıcı Düşünme Eğilimi ölçeği uygulanmıştır. Ölçek sürekli ve amaçlı düşünme, açık fikirlilik, sorgulayıcı ve etkili öğretim, öğretim sorumluluğu ve bilimsellik, araştırmacı, öngörülü ve içten olma, mesleğe bakış adını taşıyan yedi faktörden oluşmaktadır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi ile tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre daha açık fikirli ve mesleğe daha olumlu baktıkları belirlenmiştir. Mesleki kıdemi fazla olan öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Eğitim Fakültesinden mezun olan öğretmenlerin, diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlere göre mesleğe daha olumsuz baktıkları ortaya konmuştur. Sınıf mevcudu az olan öğretmenlerin kalabalık sınıflarda görev yapan öğretmenlere göre, daha açık fikirli ve mesleğe olumlu baktıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük bir kısmının yansıtıcı düşünme ile ilgili herhangi bir hizmet-içi eğitim almadıkları da belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Düşünme, Yansıtıcı Düşünme, Düşünme Becerileri

Today, training individuals having high-level skills such as creative thinking, reflective thinking, decision making and critical thinking has become an important necessity to compete in contemporary world for the societies. Teachers have an important place to develop those high-level thinking skills. The purpose of this research is to determine reflective thinking tendencies of primary school teachers working in the 1st and 2nd Stages. In the direction of this aim, level of reflective thinking tendency of teachers was investigated. The teachers were administered Reflective Thinking Tendency Scale developed by Semerci (2007). The scale consists of seven sub-scales named continuous and intentional thinking, open- mindness, effective and interrogated teaching, responsibility of teaching and science, foresighted and sincere, researcher and looking professional. Independent groups t test and One way ANOVA were used to analyze the data. At the result of the analysis, it was determined that the female teachers were more open minded and they had a more positive view to the teaching profession than male teachers. It was found that the teachers, who had more professional seniority, had higher reflective thinking tendency. It was also determined that that teachers, who graduated from Faculty of Education, had more negative views towards teaching profession than those who graduated from other faculties. The teachers who taught less-crowded classrooms were more open-minded and had a more positive view than the teachers who taught in crowded classrooms. Besides, it has been determined that majority of the teachers in current research haven?t taken any in-service training related to reflective thinking.Key Words: Thinking, Reflective Thinking, Thinking Skills
Primary first and second stages teachers? reflective thinking tendencies
Keywords: Eğitim ve Öğretim