Sakyamuni buda’nın tarihsel kişiliği ve öğretisinin yeni bir din haline geliş süreci - Karataş, Hüsamettin (My University, 2013)
Sakyamuni Buda, Hindu kast sistemindeki yönetici sınıfa mensup bir prenstir. O, yaşadığı bir takım hayat tecrübelerinden hareketle, var olan an- layışların yetersiz olduğunu düşünerek kendi gerçeğinin peşine düşmüş ta- rihsel bir şahsiyettir. Sakyamuni Buda, çeşitli yollar deneyerek sonunda mut- lak kurtuluşa erdiğini, yani aydınlandığını iddia eden bir din kurucusudur. Onun kurduğu dinî ve felsefi sistemin adı Budizm’dir. Budizm, ortaya çıktı- ğı dönemdeki politeist yapıya, aşırı çileci veya hazcı ahlak ilkelerine, kurtu- luş yolunun formalitelerine ve kast sistemine tepki göstermiştir. Bunun yanı sıra var olmaya çalıştığı bölgedeki dinlerin en belirgin özelliklerini de bünyesinde barındırmış, bazı öğreti ve uygulamaları aynen sürdürmüş, kültürel ve toplumsal hayata dair konularda ise devamlı surette esnek bir yol takip etmiştir. Budizm uzun tarihsel süreç içerisinde dünyanın çok farklı bölgelerine yayılmış ve günümü- zün en çok taraftara sahip dinlerden biri haline gelmiştir.
Keywords: Tarih; Din Bilimi; Beşeri Bilimler