Ortaokul Öğrencilerinin Bilgi Güvenliği Farkındalığı - Gençoğlu, Muharrem Tuncay; Gençoğlu, Muharrem Tuncay (My University, 2020)
Bilişim teknolojileri hayatın her alanını etkilemiş, özellikle de eğitimde önemli değişimlere sebep olmuştur. Bu değişimden en çok etkilenen grupların başında ortaokul öğrencileri gelmektedir. Gerek okulda gerek evde bilişim teknolojilerini çok yaygın bir şekilde kullanırken, diğer taraftan bu değişime öğrencilerin ne kadar hazır olduğu konusu ise bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı; hızla gelişen teknolojinin şekillendirdiği bilgi toplumu içerisinde ortaokul öğrencilerinin bilgi güvenliği farkındalığının ölçülmesidir. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılında Akkapı Şehit Kemal Yüzgeç Ortaokulu beşinci, altıncı ve yedinci sınıflarda eğitim gören 400 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere uygulanan \"Bilgi Güvenliği Farkındalığı Anketi\" 30 soru ve iki bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümü öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyleri ve kişisel bilgilerini belirleyen sorular, ikinci bölümü ise Bilgi Güvenliği Anketi soruları oluşturmaktadır. Uygulanan anket SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Pilot uygulama yapılarak anketin güvenirlik katsayı 0,699 olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırmanın güvenirlik katsayısının 0,50'nin üzerinde olması nedeniyle güvenilir bir ölçme yapıldığı kabul edilmiştir. Öğrencilerin teknoloji kullanımlarının ve bilgi güvenliği farkındalıklarının; cinsiyet, yaş ve sınıf, internet kullanım süresi ve internet kullanım amacı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadıklarını belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü ANOVA analizi uygulanmıştır. Farklılığın anlamlı olduğu grupların tespiti için ise Scheffe testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; katılımcıların bilgi güvenliği farkındalıkları arasında; cinsiyet, yaş, sınıf, internette geçirdiği süre ve interneti kullanmadaki amaç değişkenlerine göre farkın anlamlı olduğu görülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları