İLKÖĞRETİM 1. KADEMESİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN SINIF DİSİPLİNİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ VE UYGULAMALARI (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - ÖZDEM, EROL (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi İlköğretimin I.Kademesindeki Öğretmenlerin Sınıf Disiplinine İlişkin Görüşleri ve Uygulamaları Erol ÖZDEM Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Mayıs - 2003, Sayfa: 118 Bu araştırma, ilköğretimin birinci kademesinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin, sınıf yönetiminde disipline ilişkin görüş ve uygulamalarını belirleyip bir değerlendirmeye varmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemini Elazığ il merkezindeki tüm devlet ilköğretim okullarının birinci kademesinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Betimsel özellikte olan bu çalışmamızda, tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin görüşlerine başvurulmuş, bunun için bir anket geliştirilmiştir. Kişisel bilgilerle ilgili verilerin çözümlenmesinde frekanslar ve yüzdelikler kullanılmıştır. Cinsiyet, mezuniyet durumu, mesleki kıdem, sınıf mevcudu, okutulan sınıf, sınıf yönetimiyle ilgili hizmet içi kursa katılma isteğindeki katılım sayısı değişkenleri açısından deneklerin alt ölçeklere verdikleri cevaplar arasında manidar bir farklılığın olup olmadığını belirlemek amacıyla t testi ve tek yönlü varyans analizi yöntemleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi.05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarında, öğretmenlerin bitirdiği okul ve sınıf mevcudu değişkenleri ile disipline ilişkin görüşler arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ancak sınıf yönetiminde karşılaşılan disiplin sorunları ve disiplini sağlamak için yapılan uygulamalar ile öğretmenlerin veri toplama aracının alt ölçeklerinden aldıkları puanların ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Sınıf Yönetiminde Disiplin, Ödül ve Ceza, Sınıf Öğretmeni, Sınıf Kuralları, Disiplin, İstenmeyen Davranış.
The Views and applications of the elementary school class teachers on class management
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training