KIRGIZCADA -GAn EKİ İLE OLUŞTURULAN AD İŞLEVLİ YANCÜMLELER VE TÜRKİYE TÜRKÇESİNDEKİ EŞDEĞERLİKLERİ - Bolat, Cuma (Ahmet BURAN, 2018)
Bu makalenin konusunu, Kırgızcada -GAn eki ile oluşturulan ad işlevli yancümleler ve Türkiye Türkçesindeki eşdeğerlikleri oluşturmaktadır. Kırgızcada -GAn eki ile oluşturulan isimleştirmelere dayalı olarak kurulan ad işlevli yancümleler, altasıralı olarak bir üst/temel cümleye bağlanmakta ve bağlı oldukları üst/temel cümlelerde özne, nesne ve tümleç olarak görev üstlenmektedirler. Bu makale kapsamında ad işlevli yancümleler, morfolojik özellikleri, sözdizimsel yapıları ve işlevleri, semantik özellikleri gibi açılardan eşzamanlı bakış açısıyla betimlenmektedir. Ayrıca burada, ad işlevli yancümlelerin olgusal olup olmadıkları konusu da ele alınmaktadır. Bu çalışmada Kırgızcada -GAn eki ile oluşturulan ad işlevli yancümlelerin Türkiye Türkçesindeki işlevsel karşılıkları da irdelenmektedir. Böylece Kırgızca ve Türkiye Türkçesi, (-GAn eki ile oluşturulan) ad işlevli yancümleler bağlamında tipolojik bir mukayese edilmiş olmaktadır.
Keywords: Linguistics; Dilbilim