Kuruluşundan Günümüze Fırat Üniversitesi'nde Gazetecilik Faaliyetleri - Haykır, Handan (My University, 2025)
Bu çalışmamızda kuruluşundan günümüze kadar geçen süreçte, Fırat Üniversitesi tarafından yayınlanan gazeteler incelenmiştir. Fırat Üniversitesi’nde basin-yayın faaliyetleri, 1987 yılında Rektörlük tarafından çıkarılan Bülten’le başlamış, Basın Bülteni, ve Genç Fırat gazeteleri ile devam etmiştir. İletişim Fakültesinin kurulmasıyla birlikte, 2003 yılında Fırat İletişim, bir yıl sonra da isim değişikliğine gidilerek Fırat Haber gazetesi çıkarılmıştır. Gazete, 16 Haziran 2020’de dijital yayıncılığa geçmiştir. Yılda bir kez de basılı olarak çıkarılmıştır. Günümüze kadar yayınlarına kesintisiz olarak devam eden gazete, Üniversitede gerçekleştirilen akademik, sosyal ve kültürel faaliyetlerin kamuoyuyla paylaşılmasını sağlamıştır. Yalnızca öğrencilere ve personele yönelik değil, Elazığ halkını da ilgilendiren haberler yapılmıştır. Aynı zamanda Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin uygulama alanı olmuş, mesleki yeterliliklerine, katkılar sunmuştur. Üniversitenin hafızası olan bu gazeteler, geçmişten bu güne hem üniversitenin hem de şehrin tarihi süreç içerisindeki gelişiminin değerlendirilmesinde önemli bir kaynak olmuştur. Tüm bunlar dikkate alınarak, Fırat Üniversitesi’nde yayınlanmış gazeteler, yayın politikası, amaç, şekil ve içerik bakımından incelenmiştir. Ayrıca, bu gazetelerin, Üniversite ile Elazığ’ın sosyal ve kültürel hayatına sunduğu katkılar ortaya konularak değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Keywords: Yerel basın; Elazığ; gazete; Fırat Üniversitesi; üniversite gazetesi