İşe Alım Süreçlerinde Yapay Zeka Kullanımının Avantajları ve Dezavantajları - Bakal, Ceren; Ayden, Cem; Kişman, Zülfükar Aytaç; Eşidir, Osman Vedüd (Igdir University, 2026)
Dijital ortamların hızlı gelişimi, insan kaynakları yönetimi başta olmak üzere pek çok sektörü kökten dönüştürmekte ve teknolojik inovasyonların adaptasyonu işletmeler için kritik bir önem arz etmektedir. Yapay zekanın tüm sektörlerde hissedilen yankıları, işletmelerin insan kaynakları yönetiminin işe alım stratejilerine de yansımaktadır. Geleneksel işe alım metotlarından yapay zeka destekli uygulamalara geçiş ile birlikte işletmelerin yenilikçi araçları bünyelerine dahil etmeleri, kıyasıya rekabetin hüküm sürdüğü ortamda belirgin bir avantaj elde etmelerini ve rakiplerinin önüne geçmelerini mümkün kılmaktadır. Bu durum sadece teknolojik bir dönüşümü değil, aynı zamanda bir iletişim devrimi olan dijital dönüşüm, işveren markasının sosyal medya ve yeni medya platformlarındaki görünürlüğünüde önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışma, güncel uygulamalar ve örnekler aracılığıyla yapay zekanın (YZ) insan kaynaklarındaki (İK) dönüşümü ve işe alım süreçlerindeki rolünü kapsamlı bir biçimde değerlendirecek ve bu değerlendirme sonucunda, işletmelerin YZ teknolojilerini benimseme süreçlerine yönelik potansiyel faydalar ve beraberinde getirebileceği zorluklar neticesinde bütünsel bir perspektif sunulması hedeflemektedir.

The rapid development of digital environments is fundamentally transforming many sectors, particularly human resources management, and the adaptation of technological innovations is of critical importance for businesses. The impact of artificial intelligence across all sectors is also reflected in businesses' human resources management recruitment strategies. The transition from traditional recruitment methods to AI-supported applications enables businesses to incorporate innovative tools, giving them a distinct advantage in a fiercely competitive environment and allowing them to stay ahead of their competitors. This situation is not only a technological transformation but also a communication revolution. Digital transformation significantly affects the visibility of the employer brand on social media and new media platforms. This study will comprehensively evaluate the transformation of artificial intelligence (AI) in human resources (HR) and its role in recruitment processes through current applications and examples. As a result of this evaluation, it aims to provide a holistic perspective on the potential benefits and challenges that may arise from the adoption of AI technologies by businesses.
Advantages and Disadvantages of Using Artificial Intelligence in Recruitment Processes
Keywords: Innovation Management; İnovasyon Yönetimi