YAKIN PARTNER ŞİDDETİ OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TOKGÖZLÜ, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Hastanesi acil servis ve adli tıp polikliniğine başvuran yakın partner şiddeti olgularının nedenleri ve risk faktörlerini ortaya çıkarmak ve önleyici tedbirler konusunda önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Elazığ ilinde Şubat 2019- Haziran 2020 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi acil servis ve adli tıp polikliniğine başvuran yakın partner şiddeti olguları prospektif olarak sosyodemografik özellikler, yakınlık derecesi, ilişki türü, maruz kalınan şiddet tipi, saldırılar esnasında kullanılan aletler, saldırıya uğrayan vücut bölgeleri, meydana gelen yaralanmanın ağırlık derecesi vb. yönünden incelenmiştir. Çalışma için herhangi bir örneklem yöntemi seçilmemiş olup belirtilen tarihler arasında partner şiddeti nedeniyle başvuran olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya 311 partner dahil edilmiştir. Şiddet kurbanlarının 277'si (%89,1) kadın, 34'ü (10,9) ise erkektir. Kurbanların yaş ortalaması 33,1±9,8 yıl (min.=15, maks.=66) olarak bulunmuştur. Şiddet uygulayıcılarının yaş ortalaması 35,9±10,6 yıl (min.=18, maks.=72) olarak bulunmuştur. Şiddet uygulayanların 282'si (%90,7) şiddet uyguladığı kişinin eşi iken 271'i (%87,1) medeni nikah ile birliktelik sağlamaktadır. Evli olup şiddet olayı görülenlerin 164'ü (%57,3) anlaşarak (flört ederek) evlenmiştir. Partnerler arasında en fazla fiziksel şiddet (%98,4) sonrasında ise sırasıyla sözel (%86,8), duygusal (%43,7), ekonomik (%37,3) ve cinsel (%16,4) şiddet olayı görülmüştür. Çalışmaya alınan partnerlerin 26'sı (%8,4) ilk defa fiziksel şiddet görmüştür. İlk fiziksel şiddet ilişkinin ortalama 15'inci ayında gerçekleşmiştir. Fiziksel şiddet eşler arasında yılda ortalama 34,6 defa meydana gelmiştir. İlk fiziksel şiddet en sık olarak partnerler evliyken (%86,8) meydana gelmiştir. Partnerler arasındaki şiddet nedenleri değerlendirildiğinde en sık kıskançlık (%38,6) ve ekonomik nedenler (%37,6) olduğu en az ise cinsel nedenler olduğu görülmüştür. En fazla saldırıya uğrayan vücut bölgesi yüz (%64) iken en az saldırıya uğrayan vücut bölgesi ise batın ön ve arka duvardır (%7,7). Kurbanların 204'ü (%65,6) partner şiddetine maruz kaldığında bu durumu kabullenmektedir. Yine kurbanların 192'si (%61,7) kolluk yardımına başvurmuştur. Kurbanın eğitim düzeyi azaldıkça ekonomik nedenlerden dolayı şiddet olduğu, arttıkça kıskançlık ve tarafların aileleri nedeniyle şiddet görüldüğü ve şiddet sonucu olarak da kolluk yardımına başvurma görüldüğü bulunmuştur. Çalışmayan ve aylık geliri asgari ücret altında olan kadınların ekonomik şiddete maruz kalma oranı yüksek bulunmuştur. Şiddet uygulayanın aylık gelir düzeyi arttıkça daha fazla sözel ve duygusal şiddet uyguladığı görülmüştür. Sonuç olarak partnerler arasında şiddet nedenleri değerlendirildiğinde en sık şiddet nedeni olan "kıskançlık" duygusunun kontrolüne yönelik evlilik öncesi eğitim programları, aile danışmanlığı ve ilişki terapisi gibi bilinçlendirme yollarının yaygınlaştırılmasının ve kolay ulaşılabilir hale getirilmesinin kıskançlık kaynaklı şiddetin önlenmesine katkısı olacaktır. Şiddet mağdurlarının önemli çoğunluğunu oluşturan kadının eğitim düzeyinin yükseltilmesinin, bilinçlendirilmesinin, çalışma hayatına daha fazla dahil edilmesinin ve ekonomik anlamda yeterli gelirinin olmasının şiddeti ve şiddeti kabullenmeyi önemli derecede azaltabilecek unsurlar olduğu kanaatindeyiz.

In this study, it was aimed to identify the causes and risk factors of intimate partner violence cases who applied to the emergency service and forensic medicine outpatient clinic of Fırat University Hospital and to make recommendations on preventive measures. Cases of intimate partner violence who applied to the emergency service and forensic medicine outpatient clinic of Fırat University Hospital in the province of Elazığ between February 2019 and June 2020 were investigated prospectively in terms of sociodemographic characteristics, degree of affinity, type of relationship, type of violence exposed, tools used during attacks, body parts attacked, etc. No sampling method was chosen for the study and the cases who applied with the complaint of partner violence within the specified time period were included in the study. In total, 311 partners were included in this study. Accordingly, 277 (89.1%) of the victims of violence are women while 34 (10.9%) of them are men. The mean age of the victims was found to be 33.1±9.8 years (min.= 15, max.= 66). The average age of perpetrators of violence has been found to be 35,9±10,6 years (min.=18, max.=72). While 282 (90.7%) of those who use violence are the spouses of the person they inflicted, 271 (87.1%) of them are coupled with civil marriage. 164 (57.3%) of those who were married and exposed to violence got married by agreement (by flirting). Physical violence (98.4%) is the most common type of violence among partners observed followed by verbal (86.8%), emotional (43.7%), economic (37.3%), and sexual (16.4%) violence respectively. 26 (8.4%) of the partners included in the study were exposed to physical violence for the first time. The cases of first physical violence took place in the 15th month of the relationship on average. Physical violence between partners took place 34.6 times a year on average. The first physical violence occurred most frequently when the partners were married (86.8%). When the reasons for violence between partners are evaluated, it is seen that the most common causes are jealousy (38.6%) and economic reasons (37.6%) while sexual reasons were the least observed reasons. The most attacked body part is the face (64%), while the least attacked is the anterior and posterior abdominal wall (7.7%). 204 of the victims (65.6%) accept it when they are suffered from partner violence. Again, 192 of the victims (61.7%) applied for law enforcement assistance. It has been found that as the education level of the victim decreases, there is violence motivated by economic reasons, and as it increases, the violence due to jealousy and the family of the parties takes place together with the tendency to apply for law enforcement assistance. It was found that women who are not employed and have a monthly income below the legal minimum wage were exposed to economic violence with higher rates. It was observed that as the monthly income level of the partner who uses violence increases, he or she used more verbal and emotional violence. As a result, when the causes of violence among partners are evaluated, pre-marital training programs, family counseling, and relationship therapy to control the feeling of "jealousy" which is the most frequent cause of violence would contribute to the prevention of violence caused by jealousy. We are of the opinion that violence and the acceptance of violence can be reduced significantly by raising the education level of women that constitute the majority of victims of partner violence, by increasing their awareness, and by ensuring their increased involvement in working life and having sufficient income.
The evaluation of the cases of intimate partner violence
Keywords: Adli Tıp