KÖROĞLU MERKEZLİ HİKÂYELERİN SEMBOLİK AÇILIMI - SÜME, GÜLDA ÇETİNDAĞ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Milletlerin dil, din, gelenek ve görenekler, örf ve âdetler, yaşam felsefesi ile hayata bakış açısını içinde barındıran halk anlatıları, geçmiş ve gelecek arasında kültürel bir bağ kurarak millî bilincin göstergesi olurlar.Türk milletinin kolektif düşünce dünyasını ve birlik ruhunu yansıtan anlatılar, çözülmeyi bekleyen ve çözüldükçe gerçek değerini bulacak olan cevher niteliğindedir. Sembolik ifadelerle örülü olan anlatıların arka plânında metnin gerçek değerini temsil eden şifreler yer alır. Bu şifreler ardına kodlanan anlam bütünlüğü ile asıl anlatılmak istenen açığa çıkar. Açığa çıkan anlam ile Türk milletinin bilinç dışında yer alan ögeler gün yüzüne çıkmış olur. Sembollerin çözümlenmesi, milletin bilinç dışı ögelerinin somut dünyaya aktarılmasıdır.Destanlar, halk anlatıları içinde sembolik anlamlarla yüklü olan en önemli edebî metinlerdendir. Köroğlu Destanı da Türk dünyasında önemli bir yer tutan edebî bir metindir. Destan kahramanı olan Köroğlu'nun bireyleşme süreci ve bu süreçteki semboller, çalışmanın kapsamı içindedir.Anahtar Kelimeler: Köroğlu, Köroğlu hikâyeleri, destan, sembol, arketip

Public narratives, including the values of nations such as language, religion, customs, traditions, life philosophy, their attitude to life become a sign of national consciousness by forging a cultural link between past and the future.Narratives, reflecting the collective intellectual world and esprits de corps of Turkish nation, have the characteristics of a jewel that is waiting for being solved and then it will find its true value. There are cryptos on the background of the narratives that consist of the symbolical expression which represents the main value of the text. The main idea comes out by content integrity using these cryptos. Unconscious items of Turkish nation are presented by this meaning. Analysing these symbols transfer unconscious items to the real world. Eposes are one of the most important literal work keeping the symbolical meaning. Köroğlu epos, shaped with the symbolical element that concealed into the text, is a result of a common cultural memory that is told in the wide area of the Turkic world.National heroes, that name after the epos, are the idol of the nation by various aspects. The above- mentioned heroes perform the task by completing a phase which is given by tha nation. Köroğlu, as one of the heroes of the Turkish epos, completing his own individualization process and the symbols in this process are included in the scope of this study.Keywords: Köroğlu, Köroğlu tales, epos, symbol, archetype.
Symbolical expansion of the Köroğlu-centered tales
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı