YUNANİSTAN’IN BATI ANADOLU’YU İŞGALİ SIRASINDA OSMANLI RUMLARINI SİLÂH ALTINA ALMASI - Çakmak, Zafer; Anadolu, Batı (My University, 2017)
Yunanistan, Batı Anadolu'yu işgal ederken çok sayıda askere ihtiyaç duymuştur. Bu asker ihtiyacının bir kısmını da Osmanlı Rumlarından temin etmeye çalışmıştır. Bu amaçla Osmanlı vatandaşı olan Rumları silâhaltına alabilmek için yoğun bir \"Megali İdea\" propagandası başlatmıştır. Atina Hükûmeti, İzmir'in işgalinden sonra çıkarmış olduğu emirnâmelerle işgal altında bulunan bölgelerdeki Rumları silâhaltına çağırmıştır. Yunan işgali altında bulunan bölgelere gönderilen Yunan milliyetçisi hatipler, şehir ve kasaba meydanlarında yaptıkları konuşmalarla Rumları Yunan ordusuna katılmaya teşvik etmişlerdir. Atina, Rumları askere çağırırken en büyük desteği Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden görmüştür. Patrikhane dinî argümanları kullanarak Rumları Yunan ordusuna katılmaya zorlamıştır. Sonuçta Yunan işgalinin sürdüğü yıllarda Osmanlı vatandaşı olan Rumlar, Yunan işgal ordusuna 35.000 asker vermiş; bu ordunun birçok tümeni de Rumlardan oluşmuştur
Keywords: Tarih