GÜNEŞ AKTİVİTE İNDİSLERİ İLE FOF2 ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - İNCE, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2013)
21. Güneş döngüleri için Slough ve Rome üzerindeki foF2 (F2 bölgesinin kıritik frekansı)? nin aylık öğlen medyan değerlerinin değişimleri, farklı güneş aktivite indisleri ( güneş parlaklık indisi, güneş lekesi sayısı ve 2800 MHz deki güneş akısı ) kullanılarak incelenmiştir. foF2 ile Güneş aktivite indisleri arasındaki ilişkinin mevsimsel değişimini görmek için her bir Güneş döngüsündeki tüm aylar ekinoks (Mart, Nisan, Eylül, Ekim), yaz (Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos) ve kış (Kasım, Aralık, Ocak, Şubat) olarak üç mevsime ayrılmıştır. İlişkinin büyüklüğünü vedeğişimini incelemek için basit regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçları kısaca şöyle sıralayabiliriz: (1) Güneş indisleri ile iyonosferik foF2 arasında nitelikli bir ilişki bulunmaktadır ve bu ilişki mevsimler arasında farklılık göstermektedir. (2) foF2 ile Güneş indisleri arasındaki ilişki, ekinoks ve kış aylarında yaz ayına göre dahagüçlüdür. (3) İlişkinin büyüklüğü, indeksten indekse, döngüden döngüye ve konumdan konuma değişmektedir.

In this study, for the 21th solar cycle, the variation of the monthly-noon median values of foF2 on Slough and Rome is investigated by using different solar indices, such as solar brightness, Sun Spot Number and solar flux at 2800 MHz. In order to observe the seasonal relation between solar activity indices, all months in each solar cycle are orderedas equinox periods (March-April, September-October), summer periods (May-June, July- August) and winter periods (November-December, January-February). The importance and the variability of the relation are investigated by using basic regression analysis method. It is observed that there is a qualitative relation between the solar indices and the ionospheric foF2 and the relation changes with respect to the seasons. It is also observed that the relations between the solar indices and the foF2 in equinox and winter periods are stronger than those in summer periods. The size of the relation changes from an index to an index, a cycle to a cycle and a location to a location.
Investigation of the relation between solar activity indices and foF2
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği