İBN SİNA'NIN NÜBÜVVET VAHİY VE MUCİZE ANLAYIŞI - SAĞLIK, HACİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
İbn Sina, Ortaçağın en büyük filozof ve bilim adamlarından biridir. O, dönemin felsefî düşünce ve bilim dünyasına damgasını vurmuş, gerek İslam dünyasında gerekse Avrupa'da etkisini yüzyıllarca hissettirmiştir.İbn Sina birçok eserinde ?vahiy, nübüvvet ve mucize? konularını işlemiştir. Öncellikle dinî kavramlar olan bu konuları felsefî bir bakış açısıyla ele almıştır. Ona göre peygamberlik, gerek toplumsal gerekse siyasal olarak zorunlu bir kurumdur. Peygamber, ?Faal Akıl? ile iletişim kurarak Allah'tan bilgi alan kişidir. Vahiy ise, peygamberin ?Faal Akıl? ile iletişime geçmesi sonucu ilahî bilginin peygamberin kalbine inmesi olayıdır. İbn Sina'ya göre mucize ise peygamberlerin göstermiş olduğu olağanüstü olaylardır. Mucize nübüvvete delalat olması açısından önemli bir hadisedir. İbn Sina ?vahiy, nübüvvet ve mucize? konusunda Farabi'den etkilenmiştir; ancak O, konuyu daha da geliştirerek bu alanda kendi sistemini oluşturmuştur.Bu çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ?vahiy, nübüvvet ve mucize? kavramlarının felsefî arka planı üzerinde durduk. Burada ilk önce Yahudilik ve Hristiyanlık dinine göre konumuzu ele aldık. Daha sonra İslam dünyasındaki İbn Sina'dan önce yaşamış olan ?Kindî, İhva-ı Safa ve Farabi,? gibi filozofların bu konulardaki görüşlerini açıklamaya çalıştık.Çalışmamızın ikinci ve esas bölümünde ise İbn Sina'ya göre ?vahiy, nübüvvet ve mucize? kavramalarını ayrı ayrı ele aldık. Bu bölümde ilk önce İbn Sina felsefesinde geçen ?akılları? açıkladık. Nübüvvet bölümünde; nübüvvetin gerekliliği, ispatı, nebilerin özellikleri ve görevleri üzerinde durduk. Vahiy bölümünde; vahiy tasavvuru, vahiyle bağlantılı olan ilham, rüya ve içgüdüsel vahyi ve vahiy-akıl, nübüvvet-hikmet ilişkisini ele aldık. Son kısımda ise mucize, keramet ve mucizenin nübüvvete delaletini açıkladık.Anahtar Kelimeler: Vahiy, Nübüvvet, Mucize, İbn Sina, Akıl

Avicenna is one of the greatest philosophers and scientists of the Middle Ages. He left his mark on the thought and science world of the period, and his works were felt both in Islamic world and in Europe for centuries.Avicenna took ?divine inspiration, prophethood and miracle? as subjects in many of his works. He viewed these subjects, which are religious concepts in nature, with a philosophical perspective. According to him, being a prophet is a mandatory institution, both socially and politically. Prophet is the person who receives inspiration by communicating with Allah through ?Active Mind.? According to Avicenna, miracle is the extraordinary events prophets display. Miracle is an important event, as it is an indication of propethood.Avicenna got influenced by Farabi about ?divine inspiration, prophethood and miracle?; but he advanced the subject even more and created his own system in the field.Our current work is composed of two sections. In the first section, we discussed the philosophical background of ?divine inspiration, prophethood and miracle? concepts. Here, we first viewed our position according to Judaism and Christianity religions. Later, we tried to explain the views of philosophers like ?Kindi, İhva-ı Safa ve Farabi,? who lived before Avicenna, on these subjects.In the second and actual section of our study, we discussed ?divine inspiration, prophethood and miracle? concepts according to Avicenna separately. In this section, first we explained the ?minds? that are mentioned in Avicenna philosophy. In the propethood section, we emphasized ?necessity, proof of propethood, characteristics and duties of prophets.? In the divine inspiration section, we discussed ?divine vision, inspiration connected to the divine vision, dream and its instinctive vision and vision-mind, propethood-wisdom relation.? In the last section, we explained the indication of miracle, prophecy and miracle to propethood.Key Words: Divine Vision, Propethood, Miracle, Avicenna, Mind
Comprehension of propethood, divine vision and miracle of avicenna
Keywords: Din; Felsefe