Sentezlenmiş MSG ve Nano-Alümina ile Üretilen Polyester Kompozitlerin Termofiziksel Özelliklerinin İncelenmesi - Şahal, Hakan; Aydoğmuş, Ercan (Osman SAĞDIÇ, 2022)
Bu çalışmada yeni bir bileşik olan 4-[(E)-(5-Bromo-2-hidroksi-3-metoksibenziliden)amino]-N karbamimidoilbenzensülfonamid (MSG) sentezi gerçekleştirilmiştir. MSG'nin yapıları, Fourier transform kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ve proton nükleer manyetik rezonans spektroskopisi (NMR) gibi yöntemler kullanılarak karakterize edilmiştir. Deneysel çalışmalarda, sentezlenen MSG, ağırlıkça % 1 ve % 2 doymamış polyesterlerle takviye edilmiştir. Ayrıca, polyester kompozitleri üretmek için ağırlıkça % 1 ve % 2 alümina nanopartiküller, ağırlıkça % 1.5 metil etil keton peroksit (MEKP) ve ağırlıkça % 0.5 kobalt oktoat (Co Oc) kullanılmıştır. Alümina nanoparçacıkları üretilen polyester kompozitin yoğunluğunu arttırmasına rağmen, MSG takviyesi bunu azaltmıştır. Nano-alümina, polyester kompozitin Shore D sertliğini yükseltirken, sentezlenen MSG onu düşürmüştür. Hem nano-alümina hem de MSG takviyesi, polyester kompozitin yüzey morfolojisindeki gözenekliliği arttırmıştır. Ayrıca nano-alümina takviyesi, polyester kompozitin aktivasyon enerjisini yükseltmiş ve MSG ise bunu azaltmıştır. Diğer bir deyişle, alumina takviyesi aktivasyon enerjisini yükselttiği için polyester kompozitin termal kararlılığı da yükselmiştir.

In this study, synthesis of a new compound, 4-[(E)-(5-Bromo-2-hydroxy-3-methoxybenzylidene) amino]-N carbamimidoylbenzenesulfonamide (MSG) has been carried out. The structures of MSG are characterized using spectroscopic methods such as Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), and proton nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR). In experimental studies, synthesized MSG has been reinforced with 1 wt.% and 2 wt.% unsaturated polyesters. Besides, 1 wt.% and 2 wt.% alumina nanoparticles, 1.5 wt.% methyl ethyl ketone peroxide (MEKP), and 0.5 wt.% cobalt octoate (Co Oc) were used to produce polyester composites. Although alumina nanoparticles increased the density of the produced polyester composite, MSG supplementation decreased it. While nano-alumina raised Shore D hardness of the polyester composite, synthesized MSG went down it. Both nano-alumina and MSG reinforcement have been increased the porosity in the surface morphology of the polyester composite. Also, nano-alumina reinforcement raised the activation energy of the polyester composite and MSG decreased it. In other words, since the alumina filler raises the activation energy, the thermal stability of the polyester composite has gone up.
Investigation of Thermophysical Properties of Polyester Composites Produced with Synthesized MSG and Nano-Alumina
Keywords: Engineering; Mühendislik