Kemoterapi ve radyoterapi sonrasında gelişen stevens-johnson sendromlu bir olgu - Çiçek, Demet; Okur, Mehmet İhsan; Ertürkler, Enis; İnci, Rahime; Dertlioğlu, Bakar Selma; Kökçam, İbrahim (My University, 2012)
Stevens-Johnson sendromu yüksek ateş, pürülan konjunktivit, eroziv stomatit ve jeneralize ekzantemli cilt lezyonları ile kendini gösteren bir hastalıktır. Etyolojide özellikle ilaçlar, enfeksiyon ajanları, karsinomlar, lösemiler ve kollajen doku hastalıkları gibi pek çok faktörün rol oynadığı bilinmektedir. Radyoterapi bu hastalığın etyolojisinde yer alan nadir nedenlerden biridir. Ancak radyoterapinin tek başına bir etken olup olmadığı konusu henüz daha aydınlatılmamıştır. Nazofarenks epidermoid karsinomu nedeniyle dosetaksel ve sisplatin kemoterapisi ile eş zamanlı radyoterapi alan ve radyoterapinin 34. gününde özellikle radyasyon uygulanan bölgede başlayarak tüm vücuda yayılan eritem, bül, yer yer erode alanlar ve hemorajik kurutlar, konjuktival hiperemi gelişen hastayı sunuyoruz.
Keywords: Dermatoloji; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji