İBN TEYMİYYE`NİN FİLOZOFLARA YÖNELTTİĞİ ELEŞTİRİLER - ECER, SAFİNUR (Fırat Üniveristesi, 2005)
ÖzetYüksek Lisans Teziİbn Teymiyye'nin Filozoflara Yönelttiği EleştirilerSafinur ECERT.C.FIRAT ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜFELSEFE ve DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALIİSLAM FELSEFESİ BİLİM DALIÖzgün ve eleştirel yaklaşımlarıyla İbn Teymiyye'nin İslamdüşüncesinde önemli bir yeri vardır. Eleştirilerini yaparken göz önünealdığı temel ölçü Kur'an ve Sünnet olan İbn Teymiyye, bu kaynaklarındışına çıkan her hareketi sapkın bidatler olarak nitelemektedir.İbnTeymiyye Vahdet-i Vücud, Kelam, Felsefe ve tüm batıl itikadlarlaİslam'ın aslından uzaklaştırıldığı kanaatindedir. İbn Teymiyye'ye görefelsefeyi toptan kabul etmek de reddetmek de doğru değildir.İbnTeymiyye filozoflara yönelttiği eleştirilerin temelinde daima şu hususlaradikkat çeker: Filozoflar,tarih boyunca hiçbir konu üzerinde ittifaketmediler, sürekli ihtilaf ettiler. İlahi dinlerin bozulmasında önemli rolleroynadılar. İslam'ın özünde meydana gelen sapmalarda onlarsorumludurlar. Filozofların kullandığı zihni ve felsefi delillere itibaretmeyen İbn Teymiyye Kur-an'ın sadece itikadi hükümlere değil, buhükümlerin akli delillerine de yer verdiğini belirtir. Tevhid, sıfatlar,peygamberlik, bilgi gibi konularda vahiy yol gösterir ve ipuçları verir. Bizbu çalışmamızda İbn Teymiyye'nin filozoflara, özellikle Aristo ve onuntakipçileri Meşşai filozoflara yönelttiği eleştirileri ele alarak, yaptığıeleştirilerinin altında yer alan sebepleri belirtmeye çalışacağız.Anahtar Kelimeler: İslam Felsefesi, filozof, din, nassçı akılcılık

İbn Taymiyyah has an important place in İslamic thought withhis original and cricital approaches. İbn Taymiyyah, whose essentialreference is Quran and Sünnet when critisizing, evaluates the movementswhich are out of these sources as aberrant bidats. In his opinion, Vahdet-ivücud, kalam, philosopy and all superstitious beliefs take away Islam fromits fundementals. He thinks that accepting or refusing the philosopycompletely is not true. Our scholar always takes care about these issues inhis reviews to philosophers. They never agreed on any topic throughouthistory, they continously had conflicts. They played important roles fordteorating the divine religions.They lead the deviations took place on thefundementals of Islam. İbn Taymiyyah, who doesn?t regard the mental andphilosophic proofs used by the philosophers, indicates that Quran not onlycontains belief judgements but also has these judgements mental proofs.Vahiy guides the way and gives the hints about the subjects like tevhid,attributes, prophecy, knowledge. In this study, we will evaluate hisreviews to the philosophers, specially Aristo and his followers Meşşaiphilosophers and try to indicate the reasons beneath his reviews.Key words: İslamic Philosophy, Philosopher, Religion, DogmaticThinking
Ibn Taymiyyah his criticism to the philosophers
Keywords: Din