Bireylerin spor aktiviteleri ve sağlık algısının istatistiksel olarak kıyaslı ortopedik sağlık analizi: uygulamalı örneği, - Yücel, A. S., Kılıç, B., Korkmaz, M., Gümüşdağ, H. (My University, 2013)
Sporun ve fiziksel aktivitelerin beden ve ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bulunmaktadır. Ancak spor aktivitelerine katılan bireylerin gerekli spor ve sağlık bilincine sahip olmadan yaptıkları aktiviteler bu kişilerin sağlığını tehdit edebilir. Bu yüzden bireylere genel anlamda spor bilinci kazandırılmalı ve aktivite öncesinde gerekli sağlık taraması ve bilgilendirmeler yapılarak bireylerin spora katılımı sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra bireylerin spor aktiviteleri esnasında meydana gelebilecek yaralanmalarda ve sonrasında da yapması gerekenlerin bilincinde olması ayrı bir öneme sahiptir. Spor aktiviteleri esnasında en sık karşılaşılan spor rahatsızlıklarının başında ortopedik rahatsızlıkların geldiği bilinmektedir. Bu bağlamda öncelikli olarak katılımcıların spor aktivitelerine bağlı olarak sağlık algılarının belirlenmesi ve bazı demografik değişkenlere göre farklılıkların araştırılması çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Ayrıca katılımcıların ortopedik sağlık algıları da değerlendirilmiş ve çalışma kapsamında 560 kişiye anket uygulanmıştır. Katılımcılardan elde edilen anket verileri PASW Statistic 18.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Güvenirlilik analizi sonucunda 0.950 Cronbach’s Alpha katsayısı elde edilmiştir. Analiz kapsamında, betimleyici istatistikler, güvenilirlik analizi, chi square, ANOVA, Man-Whitney-U, Kruskal Wallis, testlerinden yararlanılmıştır. Yapılan araştırma sonunda katılımcıların cinsiyet, eğitim ve kurum değişkenine göre spor aktivitelerine yönelik bazı maddelere ilişkin algılamalarında farklıklılar tespit edilmiştir. Yaş değişkenine göre bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca kronik ve fiziksel sorun yaşama, daha fazla uzman görüşüne başvurma konusu ve daha fazla ortopedik sorunlara neden olma konusu ile birbirinden bağımsız bulunmuştur. Spor planlaması ile sorun yaşanması durumunda müdahale konuları ise kronik fiziksel sorun yaşama durumundan bağımsız değildir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Ortopedi; Sağlık; Algı; Aktivite; Birey; Spor; Rahatsızlık; Fiziksel Sorun