KOMPLEKS MOLEKÜLLERİN TEORİK OLARAK NMR ANALİZİ - BOZKURT, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada, Ca-Fosfosilikat molekülünün çeşitli analiz yöntemleri kullanılarak detaylı bir karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, kuantum mekaniği hesaplama teorisi kullanılarak Gaussian 09W uygulaması ve STO-3G temel setiyle molekülün geometrik yapısı optimize edilmiştir. Hartree-Fock (HF) yaklaşımıyla elde edilen sonuçlar, molekülün en uygun yapısal modelinin belirlendiğini göstermiştir. Ardından, Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) spektroskopisi ile molekülün kimyasal yapısı ve içerdiği atomlar belirlenmiştir. Hesaplanan kimyasal kayma değerleri, moleküler yapının anlaşılmasına ve moleküler etkileşimlerin tespitine yardımcı olmuştur. UV-görünür spektroskopik analiz, Ca-Fosfosilikat molekülünün optik özelliklerini belirlemek için kullanılmıştır. 390 nm'lik tepe noktası, molekülün gözle görülür ışıkta absorpsiyona sahip olduğunu ve mavi renkte olduğunu göstermiştir. Son olarak, moleküler elektrostatik potansiyel (MEP) yüzey analizi ile molekülün pozitif ve negatif yüklü bölgeleri belirlenmiştir. Bu analiz, molekülün pozitif yüklü bölgesinin elektrostatik reseptör olarak kullanılabileceğini ve negatif yüklü moleküllerle etkileşime girebileceğini öne sürmüştür. Bu analizlerin bir araya getirilmesi, Ca-Fosfosilikat molekülünün yapısal, kimyasal ve elektriksel özelliklerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamış ve molekülün çeşitli uygulamalardaki potansiyelini ortaya koymuştur. Bu çalışma, Ca-Fosfosilikat molekülünün daha ileri araştırmalarda kullanılması için önemli bir temel oluşturmaktadır.

In this study, a detailed characterization of the Ca-Phosphosilicate molecule was performed using various analysis methods. Initially, the geometric structure of the molecule was optimized using quantum mechanics computational theory, utilizing the Gaussian 09W application and STO-3G basis set. The results obtained through the Hartree-Fock (HF) approach indicated the determination of the most suitable structural model for the molecule. Subsequently, Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopy was employed to determine the chemical structure of the molecule and the atoms it contains. The calculated chemical shift values contributed to the understanding of the molecular structure and the detection of molecular interactions. UV-visible spectroscopic analysis was utilized to determine the optical properties of the Ca-Phosphosilicate molecule. The presence of a peak at 390 nm indicated absorption of visible light, suggesting a blue coloration. Finally, molecular electrostatic potential (MEP) surface analysis was conducted to identify the positive and negative charged regions of the molecule. This analysis suggested that the positively charged region of the molecule could be utilized as an electrostatic receptor and interact with negatively charged molecules. The integration of these analyses provided a comprehensive understanding of the structural, chemical, and electrical properties of the Ca-Phosphosilicate molecule, revealing its potential in various applications. This study lays an important foundation for further research and utilization of the Ca-Phosphosilicate molecule.
Theoretical NMR analysis of complex molecules
Keywords: Kimya