Karbon monoksit gazının buğday (Triticum aestivum L.) Tohumlarının çimlenmesi ve endogen hormon içeriği üzerine etkileri - Kiran, Yasar; Çobanoğlu, Dursun (My University, 2003)
Bu çalışmada, önemli hava kirleticilerinden biri olan karbon monoksit (CO)’ in buğday (Triticum aestivum L.) tohumlarının çimlenmesi ve tohumlardaki içsel hormon düzeyleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Denemelerde CO gazının farklı konsantrasyonları uygulanmıştır. Buğday tohumlarında çimlenmenin, uygulanan CO konsantrasyonu artışına bağlı olarak engellendiği saptanmıştır. Hormon ekstraksiyonları sonucunda, CO uygulanan tohumlardaki IAA, gibberellin ve sitokinin miktarlarının kontrolle aynı seviyede olduğu, absisik asit (ABA) miktarının ise önemli oranda arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, CO gazının bir stres faktörü olarak etki edip buğday tohumlarında ABA sentezini artırdığı ve buna bağlı olarak da tohum çimlenmesinin engellendiği belirlenmiştir.
Keywords: Endojen büyüme düzenleyicileri; buğday; bitki büyüme düzenleyicileri; tohum çimlenmesi; Triticum aestivum; hava kirleticileri; kromatografi; karbon monoksit