Veteriner Tıbbi Ürünler için E-Reçete ve İlaç Takip SistemiÜzerine Bir Değerlendirme - Baygeldi, Yavuz; Karaca, Ilker; Baykalır, Yasin (My University, 2021)
Bu çalışmada Elazığ ilinde faaliyet gösteren veteriner hekimlerin Tarım ve Orman Bakanlığıtarafından zorunlu hale getirilen Veteriner Tıbbi Ürünleri için E-Reçete ve İlaç Takip Sistemi(İTS)’ne yönelik bakış açılarının değerlendirilmesi, zaman ve ilaç kaybını engellemede sistemin nekadar etkin olduğu, E-reçete kullanımının saha şartlarında uygulanabilirliği, veteriner hekimlertarafından sistemin farkındalığı ve güvenilirliği açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Katılımcılar Veteriner Hekimler Odası’na kayıtlı veteriner hekimlerden, evrendeki birey sayısıbilinen örneklem genişliği formülü kullanılarak basit tesadüfi örneklem yöntemiyle belirlenmiş ve 41hekim ile yüz yüze görüşülerek anket uygulanmıştır. Veteriner hekimlere E-reçete eğitimi alıpalmadıkları, idari veya cezai bir süreç geçirmeleri, E-reçetenin güvenilirliği, ilaç tasarrufu, gereksizilaç kullanımı, iş yükünü arttırma, denetim, uygulamanın desteklenmesi, gıda güvenliğine veülkemiz sağlık hizmetlerine katkısı ile ilgili 14 soru sorulmuştur. Veteriner hekimlerin %9.8’ininkadın, %90.2’sinin erkek olduğu, 25-35 yaş aralığında %60.97 35-45 yaş aralığında %21.96 45yaşından büyük olanların oranın ise %17.07 olduğu görülmüştür. Veteriner hekimlerin bir günde 1-3arasında E-reçete yazanların oranının %43.9 olduğu, 3-7 arasında %41.5 yedi ve üzeri yazanlarınoranının ise %14.6 olduğu görülmüştür. E-reçete uygulaması konusunda hasta sahiplerinineğitilmesi ve denetimlerin sıklaştırılması özellikle gıda güvenliği açısından önem arz edecektir. E reçete sistemine hasta sahiplerinin demografik bilgilerinin işlenmesi bu bağlamda da faydalıolacaktır. Sistemle ilgili altyapı eksikliğinin giderilmesi ve sistemin çalışma hızının arttırılmasınayönelik teknik çalışmalar yaygınlaştırılmalıdır. Veteriner hekimliği alanında E-reçete sisteminindaha etkin hale getirilmesi amacıyla ulusal düzeyde hekimlerin görüş, beklenti ve sorunlarınçözümüne ilişkin araştırmalar yapılması ön görülmektedir.
Keywords: Veterinerlik