2-AMİNO-4-KLORMETİL TİYAZOL,SPİRO[4,4]NONAN-BİS-TİYAZOL VE OKSAZOLİDİN'İN BAZI TÜREVLERİNİN SENTEZİ - COŞKUN, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada, öncelikle 1,3-diklor aseton (1) sentezlenmiş ve bu bileşik tiyoüre ile etkileştirilerek 3,8-ditiyo-1,6-diazospiro[4,4]nona-1,6-dien-2,7-diamin (2) ve 4-(klormetil)-2-metil-1,3-tiyazol (3) bileşikleri sentezlenmiştir. Sentezlenen (3) bileşiği, uygun aldehitlerle (benzaldehit,p-hidroksibenzaldehit, 2-hidroksibenzaldehit) reaksiyonundan schiff bazları elde edilmiştir. (2) bileşiği ile klorasetilklorür, benzaldehit, p-hidroksibenzaldehit ve salisilaldehit ile etkileştirilerek bis tiyazol türevleri sentezlenmiştir. Ayrıca (2) bileşiği etilmetan trikarboksilat ile etkileştirilerek diester türevine dönüştürülmüştür. Klormetil tiyazolü karbomat tuzları ile reaksiyona sokarak ditiyokarbomat türevleri elde edilmiştir. Saflaştırma işlemleri kristallendirme ve çöktürme ile yapıldı. Sentezlenen bileşiklerin yapıları elementel analiz, 1H, 13C-NMR ve FT-IR ile karakterize edildi.

In this work, first 1,3-dicholoro acetone (1) was synthesized. Then, 3,8-dithyo-1,6-diazospiro[4,4]nona-1,6-dien-2,7-diamine (2) and 4-chloromethyl-2-methyl-1,3-thiazol (3) compound were synthesized by reacting with thioure and the compound (1) mentioned. The schiff bases were prepared by reaction of (3) and aldehyde such as benzaldehyde, p-hydroxybenzaldehyde, 2-hydroxybenzaldehyde. Bis-thiazol derivatives were synthesized by reaction of (2) and chloroacetylchloride, benzaldehyde, p-hydroxybenzaldehyde and salisyldealdehyde. Also, its diester derivative was prepared by reacting with (2) and ethylmethane tricarboxilate. Dithiocarbomat derivatives were obtained by reaction of chloromethyl thiazole and carbomat salts. Processes of purification was carried out cristallization and precipitant. Structure of compounds synthesized was characterized by elementel analysis, IR, 13C and 1H-NMR techniques.
Synthesis of some derivatives of oxazolidyne and 2-amino-4-chloromethyl thyazol,spiro[4,4]nonan-bis-thyazol
Keywords: Kimya; Chemistry