Examining Attitudes of Social Studies Pre-Service Teachers Towards Scientific Research - Çakmak, Zafer; Taskıran, Cengız; Bulut, Bırol (My University, 2015)
Bu araştırmada, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının bilimsel araştırmaya yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu (evren) 2014-2015 akademik yılı, güz yarıyılında öğrenim görmekte olan Fırat Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği anabilim dalındaki 259 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada bütün öğrencilere ulaşma imkânı olduğundan ayrıca örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmış, veri toplama aracı olarak ise Korkmaz, Şahin ve Yeşil (2011a) tarafından geliştirilen \"Bilimsel Araştırmaya Yönelik Tutum Ölçeği\" ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Kişisel bilgi formundaki veriler, cinsiyet, sınıf ve sosyal bilgiler alanında bilimsel yayın okuma sıklığı olarak belirlenmiştir. Veriler SPSS 17 paket programına tamamen katılıyorum 5 olacak şekilde 5-4-3-2-1 şeklinde, olumsuz maddeler ise 1-2-3-4-5 şeklinde puanlanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, yüzde ve frekans kullanılmış öğretmen adaylarının görüşlerinin bağımsız değişkenlerden etkilenme derecesini de dağılımın homojen olduğu durumlarda t testi ve Anova, normal dağılımın olmadığı durumlarda ise Kruskal-Wallis H uygulanmıştır. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmen adaylarının genel olarak bilimsel araştırmaya yönelik tutumlarının iyi olduğu görülmüştür. Cinsiyet ve sınıf değişkenine göre ölçeğin dört alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanamamıştır; ancak sosyal bilgiler alanında bilimsel yayın okuma sıklığı değişkenine göre ölçeğin araştırmaya yönelik olumlu tutum boyutunda anlamlı farklılılar olduğu gözlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları