BÖBREK İSKEMİ-REPERFÜZYON HASARINDA ANTİOKSİDAN (MELATONİN, PGE1, E VİTAMİNİ) KULLANIMININ ETKİLERİ - SAPMAZ, TANSEL YÜCEBİLGİÇ (Fırat Üniveristesi, 2003)
Amaç: Deneysel olarak ratlarda, böbrekte iskemi-reperfiizyon hasan oluşturup, antioksidan olarak melatonin, PGE1 ve Vitamin E kullanımının bu hasar üzerine olan etkilerini histolojik ve biokimyasal olarak incelemek. Gereç ve Yöntem: 42 adet Wistar albino cinsi, estrus fazmdaki dişi ratlar rastgele 6 gruba ayrıldı. l.Grup (Sham Grubu, n=7): Kontrol grubu. 2. Grup (İskemi Grubu, n=7): 60 dk.böbrek iskemisi uygulandıktan sonra, reperfuzyon uygulanmayan grup. 3. Grup (İskemi-reperfiizyon Grubu, n=7): 60 dk.böbrek iskemisi uygulandıktan sonra, 60 dk. reperfuzyon uygulanan grup. 4. Grup (Melatonin Grubu, n=7): 60 dk.böbrek iskemisi uygulandıktan sonra reperfüzyondan 15 dakika önce 20 mcg/kg/IM melatonin verilen ve 60 dk reperfüze edilen grup. 5. Grup (PGEı Grubu, n=7): 60 dk.böbrek iskemisi uygulandıktan sonra reperfüzyondan 15 dk önce 20 mcg/kg/IM PGEı verilen ve 60 dk reperfüze edilen grup. ö.Grup (Vitamin E Grubu, n=7): 60 dk.böbrek iskemisi uygulandıktan sonra reperfüzyondan 15 dk önce 500 mg/kg/IM vitamin E verilen ve 60 dk reperfüze edilen grup. Sol böbrekten doku MDA'i, ışık ve elektron mikroskobik inceleme için doku örnekleri alındı, %10'luk formaldehit ve gluteraldehit solüsyonuna konuldu. Alınan kan örneklerinden biyokimyasal olarak SOD, GSH-Px, ve kan MDA düzeylerine bakıldı. Verilerin istatistiksel analizi için Kruskall Wallis varyans analizi kullanıldı. Bulgular: Ratlarda deneysel olarak oluşturduğumuz böbrek iskemi ve reperfuzyon hasarında en fazla hasar iskemi-reperfiizyon grubunda saptanırken (p<0.02, Mann Whitney U testi). Doku MDA düzeyi artarken, kan SOD ve GSHPx düzeylerindeki azalma arasında korelasyon tespit edildi. En az hasar melatonin grubunda tespit edildi (p<0.02, Mann Whitney U testi). Sonuç: Ratlarda deneysel olarak oluşturduğumuz böbrek iskemi ve reperfuzyon hasarında hasarlanmayı azaltmak için, (gerek histolojik, gerekbiyokimyasal inceleme sonuçlarında) antioksidan olarak melatoninin, PGEı ve E vitamininden daha etkili olduğu tespit edildi. Bu nedenle böbrek iskemi reperfuzyon olaylarında ilk tercih melatonin olabilir kanaatindeyiz. Anahtar kelimeler: Böbrek, İskemi-Reperfüzyon, antioksidan, ışık mikroskobu, elektron mikroskobu.

OBJECTIVE: To investigate the effects of melatonin, PGEi and E vitamine as antioxidants in experimental renal ischemia-reperfusion injury in rats histologically and biochemical. MATERIAL AND METHODS. 42 adult female Wistar rats with regular estrous cycles were randomly divided into six groups. Group 1 (n=7) was the control group; Group 2 (n=7): Only ischemia was produced in rats by clamping one renal artery for 60 minutes. Group 3 (n=7): Ischemia was produced in rats by clamping one renal artery for 60 minutes and reperfused for 60 minutes. Group 4 (n=7): Ischemia and reperfusion was produced for 60 minutes.Before fifteen minutes of reperfusion 20 mcg/kg/TM melatonin was performed. Group 5 (n=7): Ischemia and reperfusion was produced for 60 minutes.Before fifteen minutes of reperfusion 20 mcg/kg/TM PGEi was performed. Group 6 (n=7): Ischemia and reperfusion was produced for 60 minutes.Before fifteen minutes of reperfusion 500 mcg/kg/IM vitamin E was performed. For light and electron microscopic investigations renal samples put into %10 formaldehyde and gluteraldehyde solutions. Renal tissue and blood malondialdehyde (MDA) levels, superoxid dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSHPx) levels were determined. Kruskall Wallis analysis of variance was used in the statistical analysis of data. RESULTS: In experimental renal ischemia-reperfüsion injury in rats, the histological analyses of kidneys revealed that, the most extensive damage occured at ischemia-reperfusion group (p<0.02, Mann Whitney U test), which correlated with decrease in blood SOD, GSHPx and significiant increase renal tissue MDA concentrations. In spite of this, the histological and biochemical analyses of rats pretreated with melatonin showed the less damage (p<0.02, Mann Whitney U test). CONCLUSIONS." In our study, the histological and biochemical analyses revealed that; melatonin was more effective than PGEi and vitamin E as antioxidants, m experimental renal ischemia-reperfusion injury in rats to reduced the damage. Thus, melatonin may be the first preference in renal ischemia- reperfusion injury treatment.KEY WORDS.Renal ischemia-reperfusion, antioxidants, light microscopy, electron microscopy.
The effect of antioxidants ( melatonine, PGE1; vitamine E) in renal ischemia-reperfusion injury
Keywords: Morfoloji; Morphology