SEYYİD MEHMED EMÎN EFENDİ DİVÂNI (TENKİTLİ METİN- İNCELEME) - GİDER, MAHMUT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışma, 18. yüzyıl şairlerinden Seyyid Mehmed Emin Efendi'nin hayatı, sanatı, Türkçe Divanı'nın tenkitli metni ve kısa bir tahlilinden oluşmuştur.Mutasavvıf bir şair olan Seyyid Mehmed Emin Efendi, devrin özelliklerine uygun olarak sade bir dil kullanmış, yazdığı manzumelerle tasavvufî düşüncelerini açıklamıştır.Türk kültür ve edebiyat tarihine geçmişten geleceğe ışık tutan birçok şair ve yazar henüz bilinmemektedir. Bu çalışmayla onlardan biri olan ve divan edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri olarak düşündüğümüz Seyyid Mehmed Emin Efendi'yi kültür ve edebiyat tarihimize kazandırmak istedik.

This study consists of the life of Seyyid Mehmed Emin Efendi - one of the 18th century poets ? his art, the comperative text of Turkish Ottoman and a short analysis.Seyyid Mehmed Emin Efendi, a mystic poet, used a plain language convenient to the characteristics of his period, and explained his mystical thoughts with his poems.Many poets and writers illuminating the Turkish culture and literature from past to the future are not known yet. With this work, we achieved to make one of these unknown poets- Seyyid Mehmed Emin Efendi an important poet in our literature- appear in our history of culture and literature.
Seyyid Mehmed Emîn Efendi Divânı the comparet text- the analysis
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı