NECİP FAZIL KISAKÜREK'İN TİYATROLARININ DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - ÇAKAR, SEMANUR ECER (Fırat Üniveristesi, 2019)
Eğitim kurumları, akademik bilgi ve beceri kazandırmasının yanında bireyin evrensel ve sosyal değerleri edinmesi ve bunları benimsemesi için de çaba sarf eder. Edebi eserler, değerlerin bireye benimsetilmesinde başat rol oynamaktadır. Sanat türleri içerisinde tiyatronun değer aktarımı hususunda kendine has bir yeri vardır. İlk ortaya çıkışından itibaren tiyatro, eğlendirmenin yanı sıra toplumu eğitme rolüne de sahip olagelmiştir. Edebî şöhretinin asıl kurucu unsurunu şiirine borçlu olan Necip Fazıl Kısakürek, tiyatro, hikâye ve deneme alanında da önemli bir yere sahiptir. Kısakürek'in, şiirden sonra önem verdiği tür tiyatrodur. Tiyatroyu güzel sanatlar arasında bir zirve kabul eden Necip Fazıl'ın oyunları belli bir 'tez'in etrafında merkezileşir. Kısakürek'in 'tez'li oyunları eğitim değerleri açısında da önem taşımaktadır. Bu itibarla Necip Fazıl Kısakürek'in kaleme aldığı on yedi oyunu irdelenerek bunların muhtevasında taşıdığı değerler "değerler eğitimi" açısından incelenmiştir. Çalışma betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılarak doküman analiz tekniği ile nitel araştırma ekseninde şekillenmiş; inceleme sonucunda yirmi üç değer tespit edilmiştir ve değerler eserlerden seçilen örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmaya konu olan eserlerin içeriğinin zengin olmasından dolayı ortaokul, lise ve daha sonraki kademelerde eğitim alan öğrencilere, millî ve evrensel değerlerin kazandırılmasında faydalı olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Necip Fazıl Kısakürek, Tiyatro, Türkçe Öğretiminde Değer.

In addition to providing academic knowledge and skills, educational institutions also endeavor to acquire and adopt universal and social values. Literary works play a dominant role in the adoption of values to the individual. Theater has a special place in the transfer of value among art types. Since its first appearance, theater has had the role of educating society as well as entertaining. Necip Fazıl Kısakürek, who owes the main founding element of his literary fame to his poetry, has an important place in theater, story and essay. Theater is the genre that Kısakürek cares about after poetry. Necip Fazıl, who accepts theater as a summit among the fine arts, is centered around a certain thesis tiyatro. Kısakürek's theater works with thesis are also important in terms of educational values. In this respect, seventeen theatrical plays written by Necip Fazıl Kısakürek were examined and the values they bear in their content were examined in terms of eğitim values education. The study was formed by qualitative research with document analysis technique using descriptive research method. Twenty-three values were determined as a result of the study and the values were tried to be explained with examples selected from the works. Due to the rich content of the works in the study, it has been concluded that it may be useful for students who are educated in secondary, high school and later levels to gain national and universal values. Key Words: Values Education, Necip Fazıl Kısakürek, Theatre, Turkish Language Teaching Value.
Theaters of Necip Fazil Kisakürek examination of values i?n terms of education
Keywords: Eğitim ve Öğretim