PİLATES EGZERSİZİ YAPAN BİREYLERİN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİ İLE BESLENME ALIŞKANLIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ) - KIZILDEMİR, GİZEM (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bedensel hareketlerden uzaklaşmak, sağlıksız yemek kültürü ve bunların sonucu olarak sedanter bir yaşam teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak söylenebilir. Dünya Sağlık Örgütü fiziksel aktivitenin ve doğru beslenmenin sağlıklı bir yaşam ve iyi bir yaşam kalitesinde anahtar rol oynayabileceğini ifade etmektedir. Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme olgusunun oldukça önemli olduğu düşünüldüğünden Diyarbakır ilinde bulunan pilates egzersizi yapan bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ve beslenme alışkanlıkları arasında ki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Diyarbakır ilinde bulunan aktif olarak pilates salonlarına gidip pilates egzersizi yapan bireyler kapsarken örneklemini ise rastgele örneklem metoduyla seçilmiş 318 kişi oluşturmuştur. Veri toplamak amacıyla katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan 9 soruluk kişisel bilgi formu ile Uluslararası fiziksel aktivite anketi ve sağlıklı beslenme tutum ölçeği doldurtulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 26.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ilk olarak normallik sınaması yapılmış, parametrik dağılan ikili değişkenlerde t-testinden yararlanırken, non-parametrik dağılan değişkenler için Mann- Whitney U testi uygulanmıştır. İkiden fazla değişenler ile ölçek boyutları istatistiksel olarak sınanması için parametrik dağılan değişkenler için tek yönlü varyans analizi (Anova), nonparametrik dağılan çoklu değişkenler için Kruskal Wallis-H testi uygulanmıştır. Ölçekler arasındaki etkinin tespit edilmesi için ise linear regresyon testinden yararlanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerde gruplar arasındaki farklılığın tespiti için anlamlılık düzeyi p<0, 05 olarak kabul edilmiştir. Pilates egzersizi yapan bireylerin, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği ile, cinsiyet, medeni durum, yaş, boy, eğitim, meslek, çalışma yılı, gelir düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit edilirken kilo açısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Uluslararası fiziksel aktivite anketi ile yaş, boy, eğitim, meslek, çalışma yılı ve gelir durumu ile anlamlı farklılık tespit edilirken, cinsiyet, medeni durum, kilo değişkenleri arasında anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Bunun yanı sıra yapılan kolerasyon analizi sonucunda çalışmaya katılan pilates egzersizi yapan bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ile sağlıklı beslenme tutumlarına ilişkin alt boyutlarında pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Pilates, Sağlıklı Beslenme, Fiziksel Aktivite, Spor.

Technological developments; It triggers withdrawal from physical activity, unhealthy eating and drinking culture and, as a natural result, a sedentary lifestyle. The World Health Organization states that physical activity and proper nutrition can play a key role in a healthy life and a good quality of life. Since physical activity and healthy nutrition are thought to be very important, it was aimed to examine the relationship between physical activity levels and nutritional habits of individuals doing pilates exercise in Diyarbakır. While the population of the research includes individuals who actively go to pilates halls and do pilates exercises in Diyarbakır, the sample consists of 318 people selected by random sampling method. In order to collect data, the participants filled out a 9-question personal information form prepared by the researcher, as well as the International physical activity survey and healthy nutrition attitude scale. The data obtained was analyzed with the SPSS 26.0 package program. In the analysis of the data, firstly, normality test was performed; t-test was used for parametrically distributed binary variables, while Mann-Whitney U test was applied for non-parametrically distributed variables. To statistically test scale dimensions with more than two variables, one-way analysis of variance (ANOVA) was applied for parametrically distributed variables, and the Kruskal Wallis-H test was applied for multiple nonparametrically distributed variables. Linear regression test was used to determine the effect between the scales. In the statistical analysis, the significance level was accepted as p<0.05 to determine the difference between the groups. While a significant difference was detected between the attitude scale towards healthy nutrition and gender, marital status, age, height, education, profession, working years and income levels of individuals doing Pilates exercise, no significant difference was detected in terms of weight. With the international physical activity survey, while a significant difference was detected with age, height, education, profession, years of work and income status, no significant difference was found between gender, marital status and weight variables. In addition, as a result of the correlation analysis, it was determined that there were positive significant relationships between the physical activity levels of the individuals who participated in the study and doing pilates exercise and their sub-dimensions related to healthy eating attitudes. Key Words: Pilates, Healthy Nutrition, Physical Activity, Sport
Examining the relationship between physical activity levels and nutritional habits of individuals doing pilates exercise (Diyarbakir province sample)
Keywords: Spor