Ağır preeklamptik hastalarda plazma homosistein düzeyleri ile kranial magnetik rezonans bulguları arasındaki ilişki - Çelik, Hüsnü; Yıldırm, Hanifi; Sapmaz, Ekrem; Cihangiroğlu, Mutlu; Serhatlioğlu, Selami; Gürsu, Ferit (My University, 2003)
Amaç: Ağır preeklamptik hastalarda plazma homosistein düzeyleri ile serebral etkilenme arasındaki ilişkinin incelenmesi Materyal metod: Benzer sosyodemografik karekterlere sahip toplam 21 ağır preeklamptik hasta plasma homosistein düzeylerine göre ikiye ayrıldı; Grup I (n:14): Plazma homosistein düzeyleri 0-15 arasında olanlar, Grup II( n:7): Plazma homosistein düzeyleri 15 ve daha fazla olanlar. Tümünde kranial manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yapıldı ve iskemi, infarkt, ödem açısından karşılaştırıldı. Bulgular: MRI bulgularına göre Grup H'de ödem, iskemik odaklar ve enfarktın grup I'e göre daha yüksek oranda görüldüğü tespit edildi (p0.001, x2, Fischer Exact test). Çalışma kapsamındaki olguların hiçbirisinde herhangi bir nörolojik semptom, kalıcı nörolojik defısit ve ölüm görülmedi. Sonuç: Bu ön çalışmanın sonuçlarına göre ağır preeklamptik hastalarda plazma homosistein düzeyleri ile serebral etkilenme arasında önemli bir bağlantı olabileceği izlenimi vardır. Çalışmanın daha geniş populasyonda yapılması araştırma konusuna daha fazla aydınlık kazandırabilir.
Keywords: Homosistein; Manyetik rezonans görüntüleme; Preeklampsi